Diakonska posvečenja 2013

27.10.2013 Nova Štifta pri Gornjem Gradu, Tuhinj, Selca in Cankova Bogoslovje, Diakon
Diakonsko posvečenje - foto - Klavdija Dominko Diakonsko posvečenje - foto - Klavdija Dominko

Škofija Celje

Celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek bo v nedeljo, 27. oktobra 2013, ob 15.00, v župnijski cerkvi sv. Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu v diakona posvetil Ivana Hrastnika, Marka Rakuna in člana redovne družbe don Boskovih salezijancev Janeza Suhoveršnika.

Nagovor škofa Stanislava Lipovška

Nadškofija Ljubljana

Ljubljanski pomožni škof msgr. Anton Jamnik bo v soboto, 12. oktobra 2013, ob 16.00, v župnijski cerkvi v Šmartnem v Tuhinju v diakona posvetil člana redovne družbe don Boskovih salezijancev Primoža Korošca.

Novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. Andrej Glavan bo v nedeljo, 27. oktobra 2013, ob 15.00, v župnijski cerkvi sv. Petra v Selcih podelil diakonsko posvečenje bogoslovcema Andreju Nagliču in Mohorju Rihtaršiču.

Murskosoboška škofija

Murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf bo v nedeljo, 27. oktobra 2013, ob 15.00, v župnijski cerkvi sv. Jožefa na Cankovi v diakona posvetil bogoslovca Zorana Carja.


Diakonat kot prva stopnja svetega reda

Diakonat je prva stopnja svetega reda. Drugo stopnjo predstavlja prezbiterat (duhovništvo), tretjo pa episkopat (škofovstvo). Diakonsko posvečenje običajno prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) ponovno vzpostavila tudi stalni diakonat kot samostojno službo, ki ga lahko prejmejo samski ali poročeni možje. Diakonska služba je predvsem služba služenja. Diakoni berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo sklenitvi zakramenta sv. zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb.

Poslanstvo diakonov se ne omejuje samo na bogoslužje, ampak stopa tudi v aktivno življenje krajevne Cerkve (škofije). Diakoni so poklicani, da tako krščanskim skupnostim kot tudi karitativnim in izobraževalnim ustanovam ponudijo poglobljeno in celostno pomoč. Nekateri delujejo v župnijah, drugi pa na posebnih področjih kot so Karitas, šolstvo, kateheza ali gospodarstvo.

Dodatne informacije dobite na sedežih naštetih (nad)škofij.