Diakonsko posvečenje v Škofiji Novo mesto

23.10.2022 ob 10:00 Trebnje Diakon, Škofija Novo mesto
Posvečevanje diakona - Foto: Družina Posvečevanje diakona - Foto: Družina

Cerkev je za stalni diakonat prepoznala in sprejela dva moža, ki bosta v nedeljo, 23. oktobra 2022, v župnijski cerkvi v Trebnjem med sv. mašo ob 10.00 prejela diakonsko posvečenje. To sta: 

– Miran Candellari iz župnije Trebnje, po izobrazbi univerzitetni diplomirani teolog, zaposlen kot pedagog v Zavodu za prestajanje kazni. Skupaj z ženo Zdenko sta odgovorna za Skupnost Emanuel v Sloveniji. 

– Matic Vidic iz župnije Novo mesto Sv. Janez, po izobrazbi profesor filozofije in teologije, zaposlen v Slovenski vojski kot pastoralni asistent. Je pastoralni asistent za pastoralo Romov v župnijah Prečna in Novo mesto Sv. Janez. 

Diakonat je prva stopnja svetega reda. Običajno diakonsko posvečenje prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) kot samostojno službo, ki jo lahko prejmejo samski ali že poročeni možje, ponovno vzpostavila tudi stalni diakonat. Diakonska služba je predvsem služba služenja. Diakoni lahko berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo pri sklenitvi zakramenta sv. zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb.