Dobrodelna akcija Karitas za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami

20.6.2013 Slovenija Karitas

Slovenska karitas v tem tednu začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Dobrodelna akcija bo potekala do začetka novega šolskega leta. Od maja v sklopu akcije Pokloni zvezek na 233 osnovnih šolah in v 69 vrtcih po vsej Sloveniji poteka zbiranje šolskih potrebščin. Največja zahvala gre več kot 970 učiteljem in več kot 300 vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo učencev, otrok k solidarnosti. Lepo je, da lahko skupaj nekaj naredimo za pomoč sovrstnikom v stiski.

Na povabilo Karitas so otroci za svoje sovrstnike do sedaj zbrali več kot 20.000 zvezkov in več kot ko 300 kompletov tempera barvic. K svojemu prispevku so priložili tudi misel, sporočilo ali sliko.

Učiteljica Andreja Lapajne iz OŠ Cerkno je zapisala: »Učence so osebno prevzele zgodbe otrok, ki živijo v družinah, kjer zmanjkuje sredstev za osnovne življenjske potrebščine, kaj šele za kakšen priboljšek. Otrok si osnovnih pogojev za življenje ne more izbrati sam, lahko pa si med seboj pomagamo in pogoje pravično porazdelimo. Učence smo spodbujali, da svojim vrstnikom, ki potrebujejo pomoč, poklonijo zvezek in pokažejo dobrosrčnost, ki jo nosijo v sebi. Le dobrosrčnost in medsebojno razumevanje, ki jo človek doživi v rosnih letih mladosti, sta zagotovilo za boljši svet.«

Učenci so pisali izredno lepe misli in pozdrave. Vsaka je bila nekaj posebnega. Nekaj misli učencev in otrok delimo z vami:

  • Živijo! Danes rabiš zvezek ti, morda jutri jaz… Kdo ve? Takrat mi boš lahko ti pomagal. Želim ti, da bi bil uspešen v šoli. Lepo te pozdravljam.
  • Te zvezke pošiljam zato, ker bi rada, da smo vsi otroci veseli.
  • Upam, da ti bo zvezek všeč, izbrala sem psičke, ker jih imam tudi jaz rada.
  • Ta zvezek ti podarjam iz srca. Želim ti, da bi vanj lepo pisal in ga odpiral s čistimi rokami.
  • Z veseljem ti dajem zvezek. Čeprav nisi bogat, ker nimaš veliko denarja, si zelo bogat ti, ker si dobrega srca.

Zbrana sredstva bo Karitas letos avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. V lanskem letu je s šolskimi potrebščinami Karitas pomagala 11.283 otrokom. Podoben obseg prošenj glede na aktualne razmere v družbi pričakujemo tudi v letošnjem letu. Neposredna pomoč bo realizirana bodisi v obliki paketov šolskih potrebščin bodisi v obliki bonov ali naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Tisti, ki bi želeli pomagati, lahko prinesejo nov, velik črtast zvezek na najbližjo Karitas ali pa darujejo prispevek v višini 1,00 € s poslanim SMS sporočilom KARITAS na 1919.

Na voljo je tudi transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140–0015556761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.

Stroški za septembrski prihod otrok v osnovno šolo so za mnoge starše preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Kljub temu, da naj bi bilo v skladu z ustavo osnovnošolsko izobraževanje brezplačno, starši za enega osnovnošolca samo na začetku pouka potrebujejo več kot 200,00 €. Še posebej velik strošek so delovni zvezki. Šolanje predstavlja veliko breme tudi v času med šolskim letom. Letos so razmere še bolj zaostrene. Pred preizkušnjo so družine z enim staršem, velike družine, družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih pogojev, in družine s starši, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oz. na škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na priloženi spletni strani.


Dodatne informacije na sedežu Slovenske karitas dobite pri gospodu Maticu Podržaju, po tel. št. 01/300–59–60 ali po e-pošti na naslovu [email protected].


Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.