Dobrodelna akcija Slovenske karitas z naslovom Otroci nas potrebujejo

20.6.2012 Slovenija Karitas
Otroci nas potrebujejo - dobrodelna akcija Slovenske karitas Otroci nas potrebujejo - dobrodelna akcija Slovenske karitas

Slovenska karitas v tem tednu začenja dobrodelno akcijo z naslovom Otroci nas potrebujejo za pomoč otrokom, ki potrebujejo šolske potrebščine. Zbrana sredstva bodo letos avgusta razdelili socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki po vsej Sloveniji. Glede na razdeljeno pomoč v lanskem letu in aktualne razmere v družbi na Karitas pričakujejo, da bo letos pomoči potrebnih vsaj 10.000 socialno ogroženih otrok.

Stroški za septembrski prihod otrok v osnovno šolo so za mnoge starše preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Kljub temu, da naj bi se v skladu z ustavo osnovnošolsko izobraževanje financiralo iz javnih sredstev, starši za enega osnovnošolca na začetku pouka potrebujejo več kot 200,00 €. Še posebej velik strošek so delovni zvezki. Seveda je šolanje veliko breme tudi v času med šolskim letom. Letos so razmere še bolj zaostrene. Pred preizkušnjo so družine z enim staršem, velike družine in družine s starši, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

Poleg zbiranja denarnih sredstev je Karitas tudi letos pripravila posebno spodbudo za otroke z naslovom Pokloni zvezek, v kateri so otroci že od začetka meseca maja po osnovnih šolah zbirali zvezke ter razmišljali o solidarnosti in stiskah, ki jih doživljajo njihovi sovrstniki. V ta namen je Slovenska karitas pripravila krajši film, ki predstavlja akcijo Pokloni zvezek. V akcijo, ki se končuje konec junija, se je vključilo več kot 224 osnovnih in podružničnih šol po vsej Sloveniji ter več kot 46 vrtcev. Do sedaj so zbrali že 19.773 zvezkov, ki jih osnovnošolci podarjajo sovrstnikom.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oz. na škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na spletni strani www.karitas.si. Neposredna pomoč bo realizirana bodisi v obliki šolskih potrebščin bodisi v obliki bonov ali naročilnic za nakup.

Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko prispevek v višini 1,00 € kadar koli prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS na 1919.

Na voljo je tudi transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140–0015556761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.


Dodatne informacije na sedežu Slovenske karitas dobite pri gospodu Maticu Podržaju, tel. 01/300–59–60 ali po e-pošti na naslovu [email protected].


Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.