Dobrodelna akcija Za srce Afrike 2014

22.8.2014 Afrika , Karitas

 

 

Z delom do dostojnega življenja 

Slovenska karitas v drugi polovici avgusta začenja z vsakoletno dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Zbrana sredstva so namenjena razvojno-humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji v osrednjem delu Afrike.

Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje 200.000 ljudem v Srcu Afrike, med katerimi je več kot polovica otrok. V zadnjih osmih letih so bile s pomočjo zbranih darov posameznikov, podjetij in s SMS sporočili in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS zgrajene in obnovljene 4 šole, 8 večjih vodnjakov, 3 zdravstveni centri in porodnišnica. S hrano in zdravili je bilo rešenih mnogo življenj, a v srcu Afrike je še neizmerno veliko ljudi, ki nujno potrebujejo našo pomoč.

Z zbranimi sredstvi v lanskoletni akciji in ob predanem delu misijonarjev smo v letih 2013/14 v Kigaliju v Ruandi, kjer so šole prenatrpane, dokončali gradnjo in opremljanje nove osnovne šole s 7-imi učilnicami za 500 otrok iz revnih družin, ki bodo tako lahko prišli do dobre izobrazbe in boljše pridnosti. V dela je bilo vključenih 80 domačinov. V Mukungu v Ruandi smo v zdravstvenem centru podprli nakup 7-ih ton hrane za tedensko pomoč 120-im kronično podhranjenim otrokom, 15-im močno podhranjenim otrokom, ki so bili 2 meseca hospitalizirani ter bolnikom z aidsom. V Safi v Centralnoafriški republiki smo v okviru zdravstvenega centra podprli nakup mleka, riža, moke in sardin za redno pomoč preko 400 podhranjenim otrokom ter tudi beguncem, ki so se pred nemiri zatekli po pomoč na misijon. V Ruzo V Burundiju smo v sklopu zdravstvenega centra, kamor dnevno pride do 400 bolnikov, podprli gradnjo manjkajoče jedilnice za hospitalizirani bolnike.

S pomočjo letošnje akcije bomo v Safi v Centralnoafriški republiki, kjer deluje s. Bogdana Kavčič, nadaljevali s podporo pri nakupu hrane za podhranjene otroke. V bolnišnično oskrbo je zaradi hude podhranjenosti vsako leto sprejetih preko 200 otrok, drugi pa so deležni tedenske pomoči v obliki dveh obrokov in hrane za domov. V Mukungu v Ruandi bomo v sodelovanju z misijonarko Vesno Hiti v okviru zdravstvenega centra, ki oskrbuje 24.000 ljudi, podprli nakup nujno potrebnega kotla za prekuhavanje perila ter sončnih celic za primerno oskrbo hospitaliziranih bolnikov tudi ponoči. V Kasungu v Malaviju bomo v okviru novozgrajenega srednješolskega centra za izobraževanje revne mladine, podprli nakup 150-ih pogradov za opremo internata za dekleta iz oddaljenih krajev. Projekt spremlja p. Lojze Podgrajšek. V Ampitafa na Madagaskarju bomo na misijonu Janeza Krmelja, podprli nakup opreme ter obnovo dotrajane porodne sobe, kjer se mesečno rodi do 270 otrok. Omogočili bomo tudi nakup hrane za dnevni obrok 250 osnovnošolcev iz več kot uro hoda oddaljenih krajev. V Kigaliju v Ruandi bomo podprli nakup manjkajoče opreme za novo osnovno šolo, kjer se bo pouk začel v januarju 2015.

Darovalci lahko svoj dar 1 EUR ali 5 EUR prispevajo s SMS sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico pa bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče.

V sklopu te akcije tudi letos nadaljujemo z zbiranjem mesečnih prispevkov Z delom do dostojnega življenja, ki že 257 družinam v Afriki omogočajo, da z lastnim delom in dodatno zasluženim 1 EUR dnevno lažje preživijo svoje družine in dostojno živijo. Letos začenjamo tudi s podporo najrevnejšim družinam v Albaniji. Podrobnosti v prilogah.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

Kontakt: [email protected], 031/344 481