Dobrodelna akcija Za srce Afrike 2015

21.8.2015 Cerkev na Slovenskem Afrika , Akcija, Karitas

Razvojni projekti Karitas

Slovenska karitas v drugi polovici avgusta začenja že z deseto dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Zbrana sredstva so namenjena razvojnim in humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji predvsem v osrednjem delu Afrike.

Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje preko 250.000 ljudem v srcu Afrike, med katerimi je več kot polovica otrok. V zadnjih devetih letih so bile s pomočjo zbranih darov posameznikov, podjetij in s SMS sporočili in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS zgrajenih ali obnovljenih in opremljenih 5 šol, 3 zdravstveni centri in 2 porodnišnici ter 8 večjih vodnjakov. S hrano je bilo rešenih tudi mnogo življenj podhranjenih otrok, a v srcu Afrike je še neizmerno veliko ljudi, ki nujno potrebujejo našo pomoč.

Z zbranimi sredstvi v lanskoletni akciji in ob predanem delu misijonarjev smo v letih 2014/15 v Safi v Centralnoafriški republiki in v Rwisabiju v Burundiju podprli nakupe hrane za letno pomoč preko 300 otrokom, ki so bili zaradi hude podhranjenosti v bolnišnični oskrbi. Vsak teden pa je pomoč v hrani za domov prejelo tudi 80 kronično podhranjenih otrok ter bolniki z aidsom. V Kasungu v Malaviju smo v okviru novozgrajenega šolskega centra podprli nakup 110 pogradov za opremo internata za revna dekleta iz oddaljenih krajev. V Kigaliju v Ruandi smo v okviru nove osnovne šole, kjer je v januarju 2015 v prvih treh razredih začelo s poukom 250 otrok, podprli nakup še manjkajočega šolskega pohištva za 3 učilnice ter ureditev šolskega igrišča. V Mukungu v Ruandi smo v okviru zdravstvenega centra, kjer dnevno pomagajo do 150 ljudem, podprli nakup 300-litrskega kotla za prekuhavanje perila ter sončnih celic za primerno nočno oskrbo hospitaliziranih bolnikov. V Ruzo v Burundiju smo za potrebe zdravstvenega centra, kjer dnevno pomagajo do 350 ljudem, podprli nakup osnovnega materiala ter celoletno plačilo za delo 6-ih lokalnih zdravstvenih delavcev. V Ampitafa na Madagaskarju pa smo podprli obnovo porodnišničnih prostorov v zdravstvenem centru, kjer se je lani rodilo 217 otrok, ter omogočili nakup 8 ton riža za dnevni obrok 238 osnovnošolcev, ki pridejo vsak dan peš iz oddaljenih krajev. To je bil za mnoge otroke edini dnevni obrok …

S pomočjo letošnje akcije bomo V Safi v Centralnoafriški republiki bomo v okviru dispanzerja, ki oskrbuje območje s 25.000 prebivalci, s hrano pomagali preko 400 podhranjenim otrokom v centru za podhranjene. V Safi bomo podprli bomo tudi nujno potrebno gradnjo in opremljanje dveh dodatnih sob za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih, sobo za sprejem pacientov in za shranjevanje zdravil ter napeljavo vode in elektrike s pomočjo sončnih celic. V Mukungu v Ruandi bomo v sodelovanju s s. Vesno Hiti in ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS omogočili razširitev porodniškega dela zdravstvenega centra, kjer se mesečno rodi do 50 otrok. V pomoč bo vključena tudi zdravstvena vzgoja za nosečnice ter matere o primerni higieni in prehrambni oskrbi otrok. V Nyangungu v Burundiju, kjer je v 2012 hud vihar uničil zgradbo šole, bomo v sodelovanju z misijonarko s. Bogdano Kavčič in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS podprli gradnjo in opremljanje nujno potrebne osnovne šole za 720 učencev. Šola bo imela 12 učilnic, zunanje sanitarije ter dve 10.000-litrski cisterni za oskrbo z vodo. V Ampitafi na Madagaskarju pa bomo tudi letos podprli nakup riža za dnevni obrok za cca. 250 osnovnošolcev.

Darovalci svoj dar 1 EUR ali 5 EUR lahko prispevajo s SMS sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče. Več na http://www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/.

V sklopu te akcije tudi letos nadaljujemo z zbiranjem mesečnih prispevkov Z delom do dostojnega življenja, ki že 279 družinam v Afriki in 12 družinam v Albaniji omogočajo, da z lastnim delom in dodatno zasluženim 1 EUR v Afriki in 2 EUR v Albaniji lažje preživijo svoje družine in dostojno živijo. Letos bomo na ta način podprli nove revne družine v Ruandi in Burundiju ter v Albaniji. Prvič pa začenjamo s podporo najrevnejšim družinam tudi na Šrilanki, kjer je dodatnih 30 EUR na mesec dovolj, da starši dostojneje preživijo svoje družine – družinskim članom omogočijo hrano, zdravila in otrokom šolanje. Podrobnosti v prilogah.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

Kontakt: [email protected], 031/344 481