Evropske komisije Pravičnost in mir združene za skupno varovanje vode

Od 28. do 30. septembra 2018 je v Barceloni v Španiji potekalo letno srečanje Konference Evropskih komisij Pravičnost in mir, ki je imelo za osrednjo temo varovanje vode. Slovenijo je zastopal dr. David Kraner, sodeloval pa je tudi dr. Peter Rožič DJ, direktor Jezuitskega evropskega družbenega centra (JESC).

Srečanje je gostil nadškof mesta Barcelona kardinal Juan Jose Omella, vodil pa predsednik Konference Evropskih komisij Pravičnost in mirter predsednik COMECE in luksemburški nadškof msgr. Jean Claude Hollerich. 

Škofje, predstavniki Svetega sedeža, evropskih ustanov in komisij Pravičnost in mir iz Stare celine so izpostavili pomen varovanja vode ter ohranjanja stvarstva, kakor to poudarja sveti oče Frančišek v svoji Poslanici za svetovni dan molitve za skrb stvarstva.

Udeleženci so med srečanjem opravili simbolno dejanje skupnega pohoda v tišini ob reki Llobregat ter s tem želeli opozoriti na krhkost vodnega ekosistema te reke in vseh vodnih področij v Evropi. Dejanje, poimenovano Via Aqua, so organizirali španska komisija Pravičnost in mirJustitia et Pax Europa ter Globalno katoliško okoljsko gibanje; s tem soželeli opozoriti na potrebo po sanacij zapuščenih in onesnaženih vodnih območij ter razmisliti, kako deliti na dolgi rok napore za ohranjanje voda tudi za prihodnje generacije. 

Delegati so v ponedeljek, 1. oktobra 2018, izvolili novega predsednika Konference Evropskih komisij Pravičnost in mir, ki je postal irski škof Noel Treanor.

Konferenca Evropskih komisij Pravičnost in mir (Justitia et Pax Europa) je združenje 31 evropskih komisij Pravičnost in mir, ki delujejo na področju pospeševanja pravičnosti, miru in spoštovanja človekovih pravic. Justitia et Pax Europa si prizadeva za širjenje katoliškega družbenega nauka v evropski družbi ter med evropskimi ustanovami. Generalno tajništvo ima sedež v Bruslju.