Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov 2013

30.8.2013 Okolica cerkve sv. Antona v Kobaridu Sprava, Zgodovina
Italijanska kostnica nad Kobaridom - vir - splet Italijanska kostnica nad Kobaridom - vir - splet

Pri italijanski kostnici nad Kobaridom bo ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v petek, 30. avgusta 2013, ob 19.00 potekala slovesnost, ki jo pripravljajo Študijski center za narodno spravo, Občina Kobarid in Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta. Slavnostni govornik bo slovenski pisatelj iz Trsta gospod Boris Pahor.

Izhodišče evropskega dneva spomina na žrtve

Evropski parlament je 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki temelji na številnih predhodnih deklaracijah in resolucijah. Slednje govorijo o spoštovanju človekovih pravic in svoboščin na čelu s Splošno deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1948. Resolucija v 15. členu podrobneje določa odnos evropskih institucij do totalitarizmov 20. stoletja in poziva k razglasitvi 23. avgusta, dneva, ko je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov oz. pakt med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Vlada Republike Slovenije je 8. avgusta 2012 razglasila, da se 23. avgust v Sloveniji obeležuje kot evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. S tem smo se pridružili drugim evropskim državam, ki so resolucijo Evropskega parlamenta iz leta 2009 sprejele že prej.