Evropski škofje Organizaciji združenih narodov: ustavite tok nasilja v Iraku

13.8.2014 Katoliška Cerkev CCEE, Diskriminacija

Odprto pismo Sveta evropskih škofovskih konferenc Varnostnemu svetu OZN
St. Gallen, 12. avgust 2014

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) je poslal odprto pismo s podpisi predsednikov vseh evropskih škofovskih konferenc Varnostnemu svetu OZN.

V pismu škofje zahtevajo, da mednarodna skupnost takoj sprejme ”odločitve, ki bi zaustavile nasilje proti kristjanom in drugim verskim manjšinam v Iraku”. Izvod pisma bo izročen različnim predstavnikom evropskih vlad in odgovornim osebam Evropske unije s prošnjo, da bi se pridružili temu pozivu.

Evropskih škofje upajo, da bodo s to gesto spodbudili tudi ostale kulturne in verske ustanove, da se pridružijo obsodbi nasilja, kršenju pravice do življenja, varnosti in verske svobode ter ostalih dogodkov, ki kršijo človekove pravice. Nujno je – opozarjajo podpisniki pisma – sprejeti konkretne humanitarne ukrepe kot odgovor na brezupen položaj iraških kristjanov. Škofje upajo, da bi tudi v tem primeru mednarodna skupnost odgovorila na dogajanje s hitro pomočjo številnim beguncem in jim zagotovila varen povratek k svojim mestom in domovom.

Katoliška Cerkev v Evropi izraža svojo bližino vsem, ki so v teh dneh zastrahovani ali žrtve terorizma. Zavzema se, da bi dejanja človekoljubne pomoči, ki že potekajo, dosegla trpeče osebe in družine. Škofje zagotavljajo svojo molitveno bližino za mir ter od Organizacije združenih narodov neomajno zahtevajo, da takoj ukrepa v korist teh in ostalih prizadetih žrtev. Te pričakujejo ustavitev nasilja, solidarnost in pomoč.

 

Odprto pismo Varnostnemu svetu ZN – EN

Odprto pismo Varnostnemu svetu ZN – IT

Odprto pismo Varnostnemu svetu ZN – FR