Evropski škofje v Łomżi podprli prihodnjo širitev EU

24.4.2024 Poljska COMECE
Foto: A. J. Foto: A. J.

Evropski škofje, predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije, so med 17. in 19. aprilom v poljskem mestu Łomża zasedali v okviru spomladanske plenarne skupščine ComECE, in ob 20. obletnici velike širitve Evropske unije leta 2004 sprejeli izjavo z naslovom »Še naprej skupaj gradimo Evropo«.

Iz Slovenije sta se srečanja udeležila škof Anton Jamnik in nekdanji slovenski premier Lojze Peterle.

Škofje soglasno podpirajo možnost prihodnjih širitev: »To ni le geopolitična nujnost za stabilnost na naši celini, temveč tudi močno sporočilo upanja za državljane, ki si želijo živeti v miru in pravičnosti.« Škofje v izjavi ugotavljajo, poročajo na spletni strani ComECE, da je ruska agresivna vojna proti Ukrajini ustvarila nov zagon za prihodnje širitve v unijo, še posebej kar se tiče držav na Balkanu in v Vzhodni Evropi.

Škofje ob tem poudarjajo, da je »pristop k EU dvosmeren proces« in pojasnjujejo, da morajo »države, ki si prizadevajo za prihodnje članstvo v EU, še naprej izvajati potrebne strukturne reforme na ključnih področjih, verodostojnost procesa širitve EU pa pomeni tudi konkretne ukrepe s strani unije, da bo pripravljena sprejeti nove članice«.

Na strani unije škofje omenjajo potrebo po »vnovičnem premisleku o načinih upravljanja, da bi njenim članicam in ustanovam omogočili pravočasno in učinkovito ukrepanje« ter upoštevanje vpliva »prilagoditev proračunskih okvirov, politik ali področij sodelovanja […] najbolj ranljivim članom družb sedanjih in prihodnjih držav članic«.

Škofje trdijo, da je »prihodnja širitev EU priložnost za posodobitev zamisli o združeni Evropi, ki temelji na praktični solidarnosti«. Na koncu pozivajo državljane in politike, naj se lotijo »poglobljenega premisleka o naši skupni vrednostni osnovi in posebnih vezeh, ki nas povezujejo kot evropsko družino«.

Izjava je bila sprejeta na spomladanski skupščini ComECE 2024, ki ji je predsedoval italijanski škof Mariano Crociata, srečanje pa je vodil poljski predstavnik zasedanja in škof Łomże Janusz Stepnowski.

Skupščina je omogočila tudi premislek o 20. obletnici velike širitve EU leta 2004. V treh dneh zasedanja so škofje sodelovali z različnimi političnimi in verskimi osebnostmi, ocenjevali uspehe in neuspehe širitvenega procesa ter zbirali spoznanja, ki bodo obogatila poslanstvo ComECE pri dialogu z ustanovami Evropske unije.

18. aprila so škofje sprejeli Lojzeta Peterleta, nekdanjega predsednika slovenske vlade in poslanca Evropskega parlamenta, ki je poudaril potrebo po odgovornem državljanstvu in se zavzel za ohranitev močne vloge vere v javnem prostoru.

Celoten prispevek lahko preberete na spletni strani Družine.

Celotno izjavo COMECE na temo širitve EU pa lahko preberete na naši spletni strani.