Franc Rode prejel naslov kardinal duhovnik

20.6.2016 Vatikan Cerkev v Sloveniji, Sveti sedež

Redni konzistorij papeža Frančiška, ki je danes dopoldne potekal v Apostolski palači, je bil posebnega pomena tudi za slovensko Cerkev. Našega kardinala Franca Rodeta je namreč po desetih letih, odkar je postal član kardinalskega zbora, poleg še kardinalov Williama Josepha Levade, Andrea Cordera di Montezemolo in Alberta Vanhoyea, sveti oče promoviral v red "kardinalov duhovnikov". Dr. Rode je, kot ostali trije kardinali, do sedaj nosil naslov "kardinal diakon", ki ga po običaju prejmejo voditelji osrednjih uradov Svetega sedeža. Napredovanje se med konzistorijem izvede s preprostim obredom, pri katerem kardinal pred papežem izreče prošnjo za prehod v višji red, ki jo ta sprejme. Obstoj treh stopenj znotraj kardinalskega zbora izvira iz časov, ko so bili najtesnejši papeževi sodelavci predvsem rimski diakoni, duhovniki in bližnji škofje. Danes je ta razlika med "redovi" kardinalov zgolj formalne narave, odmev tisočletne zgodovine "svetega kolegija". Kardinal Rode bo kot svojo naslovno cerkev v Rimu obdržal diakonijo sv. Frančiška Ksaverija v Garbatelli, ki bo pro hac vice (tokrat) povzdignjena v titulus presbiteralis.

Prošnja za prehod v višji red se glasi: »Sveti Oče, goreče prosim, da se, če se bo Vaši Svetosti zdelo primerno, meni do sedaj dodeljena diakonija svetega Frančiška Ksaverija v Garbatelli tokrat povzdigne v naslov duhovnije, in predlagam, da se mi dodeli isti naslov.«

Kardinal Franc Rode je za Radio Vatikan spregovoril o konzistoriju, ki je potekal v treh delih. Najprej glede zadev svetnikov, zatem o prehodu štirih kardinalov iz kardinalov diakonov v kardinale prezbiterje (duhovnike) ter o temi prihodnje sinode.

 

Vir: Radio Vatikan.