Generalno zasedanje predstavnikov evropskih regij SIGNIS-a

26.6.2019 Rim, Italija Medij, Izobraževanje

Vsake dve leti se predstavniki evropskih regij SIGNIS-a zberemo na generalnem zasedanju, da se srečamo in razmislimo glede prihodnosti oznanjevanja. Tokrat so nas člani italijanskega SIGNIS-a in škofovske konference, don Walter Insero, Sergio Perrugni in Massimo Giraldi, od 24. do 26. junija 2019 povabili v Rim na intenzivno zasedanje.

V ponedeljek nas je predstavnica Svetega sedeža pri SIGNIS-u, z Dikasterija za komunikacijo, oddelek za pastoralo, Nataša Govekar, sprejela na njihovem sedežu. Prefekt Paolo Ruffino nam je predstaviil delovanje dikasterija in reformo vatikanskih medijev. Strategijo socialnih medijev Svetega sedeža nam je z statističnimi podatki predstavila Elisa Angelisi. Poudarila je fotografij in videa s katerim nagovarjajo še zlasti mlade. Na Facebooku obstaja s 23 jeziki, na Twitterju imajo šest računov, na Youtubu posredujejo informacije v 14 jezikih. Najbolj so bili ljudje odzivni na prenose v živo in papeževa potovanja.

V torek smo bili gostje Italijanske škofovske konference, kjer nas je sprejel namestnik direktorja Tiskovnega urada Vincenzo Corrado in italijanski delegat SIGNIS-a don Walter Insero. Pridružili so se nam tudi podpredsednik svetovnega SIGNIS-a Paul Samasumo in Marie Chiara Lorenzo, odgovorna za sedež SIGNIS-a v Rimu. Dopoldne so nam Fabio Falzone s TV2000 in Radia InBlu, Luca Liverani z dnevnika Avvenire in Daniele Rocci s Tiskovne agencije SIR predstavniki njihov način delovanja in načrte za prihodnost. Izpostavili so izredno dobro medsebojno sodelovanje. Popoldne smo prisluhnili predavanju prof. Daniela Arasa, namestnika dekana šole za komunikacijo in urednika časopisa »Cerkev, komunikacija in kultura« na Papeški univerzi Sveti križ. o digitalni komunikaciji in strategijah komunikacije. Vodilo predavanja je bilo, kako graditi skupnost in spletno povezanost. Po mnenju Mariana Fazia, bo prihodnost človeške kulture temeljila na viziji uporabe tehnike in ne na tehniki komunikacije. V sredo smo se udeležili splošne avdience na Trgu sv. Petra in se osebno srečali s papežem Frančiškom. 

SIGNIS je katoliško združenje medijev, radia, tiska, kina, televizije, spleta, digitalnih medijev, ki je pod okriljem Svetega sedeža. Združuje 130 držav sveta, med njimi tudi Slovenijo. 

 

Poročilo je pripravila s. Romana Kocjančič FMM