Sveta maša in akademija ob godovnem prazniku zavetnika Zavoda sv. Stanislava: Glasba, univerzalni jezik stvarstva

12.11.2015 ob 15:00 Ljubljana Zavod sv. Stanislava, Šola, Mladi

Sveto mašo na predvečer praznika bo v četrtek, 12. novembra, ob 15. uri v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, glasbeno pa jo bodo oblikovali zavodski zbori. Praznično popoldne se bo ob 17. uri nadaljevalo v novi športni dvorani Zavoda sv. Stanislava, v kateri bo več kot tristo nastopajočih pričaralo lepo glasbeno doživetje in obiskovalce popeljalo v svet glasbe, ki pomembno prežema zavodsko življenje. Letošnji slavnostni govornik bo muzikolog dr. Matjaž Barbo, ki bo med drugim predstavil svoj pogled na pomen glasbe za vzgojo mladih.

Med nastopajočimi bodo predstavniki vseh enot, od najmlajših vrtčevskih otrok, ki se bodo predstavili s plesno točko, do mladinskega zbora Osnovne šole Alojzija Šuštarja, zborov Škofijske klasične gimnazije, zbora nekdanjih dijakov, orkestra glasbene šole ter plesnih skupin, v katerih so učenci in dijaki.

V letošnjem letu bodo glasbeno poustvarjanje še bolj odprli različnim glasbenim izrazom. Ob pretežno zahtevnejši zborovski literaturi, s katero so se (mednarodno) uveljavili predvsem zbori, ki delujejo na gimnaziji, bo letošnje praznovanje odprlo vrata tudi bolj popularni glasbi, ki se v zadnjih letih prav tako uveljavlja, in prvič celo hip-hopu.

S petjem, plesom, muziciranjem in recitacijami bodo mladi umetniki pod vodstvom svojih mentorjev pokazali različne obraze glasbe, predvsem pa njeno lepoto in moč. Izkušnje, ki jih imajo v Zavodu sv. Stanislava, kažejo, da ima glasba neverjetno povezovalno moč in izrazito pozitiven vpliv na razvoj mladega človeka in njegovo celostno rast, za katero si prizadevajo vse zavodske enote. Zato se v Zavodu sv. Stanislava zavestno trudijo, da glasbi namenjajo dovolj pozornosti in zanjo navdušujejo mlade. Glede na veliko število glasbeno aktivnih dijakov in učencev ter  njihovo navdušenje se zdi, da jim to precej dobro uspeva.

Če želite delček glasbene barvitosti in raznolikosti doživeti v živo, ste vabljeni, da se pridružite sveti maši in slavnostni akademiji.