Grafična prenova spletne strani Katoliške cerkve v Sloveniji

26. marca 2017 Slovenska škofovska konferenca predstavlja grafično prenovljeno in posodobljeno spletno stran Katoliške cerkve v Sloveniji.

Stran deloma izhaja iz prejšnje, ki je nastala v začetku leta 2012, vendar ponuja napredno uporabniško izkušnjo, ki ohranja enotno podobo tudi na zaslonih mobilnih naprav. Vedno več uporabnikov se namreč odloči za spremljanje novosti iz življenja domače in vesoljne Cerkve preko mobilnih naprav, zato jim želimo ponuditi kakovostno vsebino na preglednem dizajnu na vseh napravah.

Objave na spleni strani se dopolnjujejo s tistim na družabnih omrežjih, na katerih je prisotna Cerkev na Slovenskem: Facebook, Twitter, Instagram, Flickr in Google+. S to potezo se želimo približati ljudem v njihovem vsakdanu in jim prinašati veselo evangeljsko novico tudi v digitalno okolje.

Pomembna novost strani je neposredna dostopnost vsebin dveh največjih uradnih katoliških virov informacij v slovenskem jeziku, kot sta Radio Vatikan in Družina ter edinega radia s krščansko vsebino v Sloveniji, Radia Ognjišče. S tem želimo našim obiskovalcem posredovati celostno informacijo o življenju Katoliške cerkve na enem mestu.

Prenova prinaša grafično posodobitev in večjo preglednost vsebin na spletni strani. Med novostmi izstopajo:

1.          Izboljšana in preglednejša razdelitev novic;

2.          Možnost iskanja po datumih, vsebinskih sklopih ali ključnih besedah;

3.          Prilagoditev za prikaznovanje na mobilnih napravah;

4.          Večja preglednost menija celotne strani;

5.          Obsežnejši napovedni koledar dogodkov;

6.          Jasnejša grafična in barvna strukturiranost strani;

7.          Prikaz novic Radia Vatikan, Družine in Radia Ognjišče;

8.          Povezovanje vsebin z družabnimi omrežij.

Naslovnica novice omogoča bralcu, da že na prvi pogled opazi njeno vsebino, prisotnost fotogalerije, kraj in datum dogodka ter tematske ključne besede. Prenova spletne strani tako sledi sodobnim trendom spletnega iskanja, omogoča prikaz na mobilnih napravah in integracijo vsebin z družabnimi omrežij in RSS viri. Prav tako omogoča obiskovalcem hitrejši dostop do vsebin ter možnost iskanja po različnih kriterijih.

Koncept strani smo pripravili v Tajništvu SŠK, stran je grafično zasnoval Miha Omejc (www.mihaomejc.com), za programersko izvedbo pa je poskrbel Peter Frank (www.kodington.com).

Vernike, duhovnike, redovnice in redovnike ter pastoralne sodelavce vabimo, da redno obiščejo spletno stran Katoliške cerkve v Sloveniji, njen obisk pa priporočijo svojim prijateljem in znancem ter prispevajo k širjenju evangeljskega veselega oznanila.

Vsem dosedanjim zvestim obiskovalcem se zahvaljujemo za pozorno spremljanje in jih vabimo, da ostanejo naši uporabniki tudi v prihodnje. Prav tako se zahvaljujemo anketirancem, ki so s svojim mnenjem sodelovali v anketi ob pripravi na prenovo strani.

 

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik in
tiskovni predstavnik SŠK