Napoved dogodkov v Domu sv. Jožefa

26.2.2013 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef
Cerkev sv. Jožefa - Celje Cerkev sv. Jožefa - Celje

V Domu sv. Jožefa v Celju se bodo v mesecu februarju zvrstili naslednji dogodki:

V petek, 8. februarja 2013, ob 16.00, je v Kardinalovi dvorani potekala akademija ob slovenskem kulturnem prazniku. Ob prazniku slovenske kulture so predstavili kulturno dogajanje, ki ga skozi vse leto ponuja ustanova. Sodelovali so Župnijski pevski zbor, Zbor zaposlenih Doma sv. Jožef, Zbor stanovalcev, Fantje z Jožefovega hriba, violinist Andrej Gubenšek, trobentač Gregor Gubenšek, organistka Anja Kolman in mladi amaterski igralci iz župnije. Slavnostna govornica je bila sopranistka v SNG Maribor Andreja Zakonjšek Krt.

Pustna nedelja na Jožefovem hribu

V nedeljo, 10. februarja 2013, ob 16.00, je v Kardinalovi dvorani potekalo pustno praznovanje. Vsako leto na nedeljo pred pustom v Domu sv. Jožefa pripravijo veselo popoldne, ki so ga letos začeli z veseloigro dr. Josipa Štolbe z naslovom Stari grehi in je sad dela mladih iz župnije. Sledila je kratka zabava ob plesu in glasbi ter prigrizku.

Psihološki večeri 2013: Pogovor-veščina, zrcalo osebnosti, prizorišče odnosov

V torek, 12. februarja 2013, ob 19.00, je v Jožefovi dvorani predavateljica univ. dipl. psihologinja Alenka Tacol spregovorila na temo Ali se znamo pogovarjati tako, da poslušamo in da smo slišani? V pogovoru se razkrivamo in spoznavamo drug drugega. Učinkovit pogovor ljudi povezuje, razbremenjuje in ne ustvarja konfliktov. Na predavanju bo izpostavila učinkovitost pogovora v luči transakcijske analize ter temo kako se pogovarjamo z vrstniki, kako z mlajšimi, kako s starejšimi?

V sredo, 13. februarja 2013, ob 19.00, je v Jožefovi dvorani potekala predstavitev knjige dr. Milka Mikole z naslovom Rdeče nasilje (represija v Sloveniji po letu 1945). Pogovor je vodila urednica Celjske Mohorjeve družbe Alenka Veber. Avtor dr. Milko Mikola je eden od najvidnejših poznavalcev povojne represije v Sloveniji, monografija Rdeče nasilje pa njegovo življenjsko delo in hkrati prva slovenska tovrstna študija. Napisana je po znanstvenih kriterijih, iz suverenih opomb dihajo desetletja, ki jih je avtor preživel v arhivu, hkrati pa je izredno berljiva, s statistiko pa se prepletajo pretresljive življenjske zgodbe. Pregledno obravnava najhujše kršitve človekovih pravic – množične izvensodne poboje, ustanavljanje koncentracijskih in delovnih taborišč za nasprotnike režima, množične izgone prebivalstva, nasilne razlastitve premoženja, politične in zrežirane sodne procese proti »notranjim sovražnikom« ter zatiranje vere in nasilje nad verskimi skupnostmi.

Od petka, 15. do nedelje, 17. februarja 2013, so potekale duhovne vaje za ministrante, ki sta jih vodila novomašnika Borut Pohar CM in Ivan Šumljak. Ministranti na poseben način živijo svojo vero, blizu so Jezusu pri njegovi daritvi in prvi duhovnikovi sodelavci. Dodatne informacije in prijave so na voljo na spletni strani Doma sv. Jožefa v Celju.

V torek, 19. februarja 2013, ob 19.00, je v Jožefovi dvorani potekala predstavitev knjige dr. Draga K. Ocvirka z naslovom V navzkrižnih svetovih Salamonovi otoki – Slovenija.

V četrtek, 21. februarja 2013, ob 19.00, je bilo na programu predavanje v letu vere, ki ga je predstavil mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek. Osrednje dogajanje na temo pastoralnega leta je potekalo v sklopu treh predavanj teološke razlage Apostolske veroizpovedi, ki je krščanska molitev izpovedi vere.

Od petka, 22. do nedelje, 24. februarja 2013, bodo potekale duhovne vaje za družine z otroki pod geslom Družinsko vzdušje – verodostojni sad vere. Malo je priročnikov za družinsko življenje in vzgojo, ki bi prav vrednotili vero za oblikovanje žlahtnih medsebojnih odnosov in za vzgojo. Starši so na tem področju pogosto prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti. V letu vere jim želijo ponudili priložnost za globlje spoznanje te razsežnosti življenja iz vere. Duhovnih vaje se lahko udeležijo kot družina brez ali z otroki, velikimi ali majhnimi. Poskrbljeno bo za varstvo majhnih otrok, mladostniki se bodo družili v samostojni skupini, starši in zakonci pa se bodo na za njih pripravljenih srečanjih lahko v miru posvetili svojim osebnim in skupnim iskanjem. Duhovne vaje bodo poleg Jožeta Planinška CM vodili sodelavci Doma. Dodatne informacije in prijave so na voljo na spletni strani Doma sv. Jožefa v Celju.

V torek, 26. februarja 2013, ob 19.00, bo v Jožefovi dvorani Duhovno razmišljanje, ki ga pripravlja Jože Planinšek CM. Zakramenti so konkretna, vidna znamenja naše vere, ki nam pomagajo, da lažje razumemo duhovno razsežnost in s tem verodostojno vrednost svojega življenja. Ko jih predstavljamo, smo dostikrat ujeti v govorico, ki je sodobni človek več ne razume in s tem njihov nagovor zbledi, čeprav je življenjskega pomena za sleherno naše bivanje. V povezavi z izkušnjo življenja bodo o njih razmišljali vsak zadnji torek v mesecu. Tokratno razmišljanje bo potekalo pod naslovom Obhajilo – hrana in praznik na poti življenja.


Dodatne informacije o dogodkih dobite v Domu sv. Jožefa na Plečnikovi ulici 29 v Celju, na tel. št. 0590/73–800 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].