Izjava ob svetovnem dnevu hrane in svetovnem dnevu boja proti revščini

16.10.2014 Cerkev na Slovenskem Karitas

Na Slovenski karitas želimo v okviru letošnjega Svetovnega dneva hrane (16. oktober) ter Svetovnega dneva boja proti revščini (17. oktober), opozoriti predvsem na problematiko lakote po svetu ter na pomanjkanje hrane in druge pereče socialne probleme v Sloveniji.

V času od 13. do 19. oktobra 2014 poteka v okviru 2-letne globalne kampanje Caritas Internationalis »Ena človeška družina, hrana za vse«, kateri se je pridružila tudi Slovenska karitas, teden aktivnosti v povezavi s ciljem končanja lakote na svetu do leta 2025. Danes po svetu trpi zaradi lakote preko 805 milijonov ljudi, vsako leto zaradi podhranjenosti umre več kot 3 milijone otrok, kljub dejstvu, da na svetu pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, ki pa je žal nepravično razporejena (FAO, 2014). Kampanjo in teden aktivnosti, ki potekajo po več kot 50-ih nacionalnih Karitas po vsem svetu, tudi v Sloveniji, podpira tudi papež Frančišek, ki nas vabi, da dvignemo glas za revne in da se ravnodušno ne obrnemo stran, če vidimo, da je naš sosed lačen. Karitasove aktivnosti po svetu v tem tednu vključujejo dogodke v podporo revnim kmetom, ukrepom proti nepravičnim zakonom, ki škodujejo malim kmetom, dogodke, ki so podpora družinam (podelijo izkušnje, kako pridelajo hrano za preživetje), organizira se razdeljevanje toplih obrokov revnim ter dogodke ozaveščanja o problematiki hrane med odpadki in o problematiki lakote z namenom zaveze vseh vlad, institucij in posameznikov, da se konča lakota na svetu do leta 2025. Na Slovenski karitas smo v tem tednu povabili slovenske šole in vrtce k izvedbi delavnic ozaveščanja in teka solidarnosti do vseh vrstnikov po svetu, ki občutijo lakoto. Z namenom boja proti lakoti bo teklo preko 1.500 otrok in mladih iz slovenskih šol in vrtcev. Preko leto na Slovenski karitas z darom darovalcem pomagamo pri nakupu hrane za podhranjene, šoloobvezne otroke in revne bolnike v posameznih afriških državah. Več na www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike.

Ob Svetovnem dnevu hrane in ob svetovnem dnevu revščine želimo opozoriti tudi na problematiko pomanjkanje hrane in druge pereče socialne probleme v Sloveniji, ki so številni.  Karitas v Sloveniji letno pomaga preko 125.502 osebam v stiski. Med njimi je več kot 22.000 družin z otroki. Vse več je družin, ki jim grozi deložacija, zaradi neplačevanja položnic in zadolženosti. Mnogi, ki sicer prejemajo minimalno plačo in niso upravičeni do socialnih transferjev, ne morejo preživeti svojih družin. K temu se pridružuje še preko 39.000 starejših, ki se preživljajo z zelo nizkimi pokojninami in največkrat osamljeni. Kljub temu, da živijo pod pragom revščine, običajno ne prosijo za pomoč.

Več kot 10.000 prostovoljcev, ki delujejo v 451 župnijskih karitas je v preteklem letu ljudem v stiski razdelilo 3.302 ton hrane. S tem smo uspeli našim prejemnikom zagotoviti za 2-3 mesece osnovne živil. V letošnjem letu smo do meseca septembra razdelili preko 1.700 ton hrane, 600 ton iz blagovnih rezerv, 1100 ton pa smo zagotovili z dobrodelnimi akcijami, sredstvi FIHO ali s strani materialnih donacij podjetij trgovcev in proizvajalcev hrane. Slovenska karitas za ljudi v stiski v decembru 2014 pričakuje še del pomoči iz Sklada najbolj ogroženim osebam, v obliki osnovnih prehranskih izdelkov v skupni količini 1.006,95 ton. Tako upamo, da se bomo tudi letos uspeli približati lanskemu obsegu pomoči.

Na Slovenski karitas se zavedamo, da je pomoč s hrano tudi vstopna točka za celostno pomoč družinam in posameznikom v stiski. Sodelavci in prostovoljci Karitas jim ob tem nudimo pogovor, svetovanje, jih opolnomočimo, skupaj prepoznavamo morebitne druge stiske ter jih glede na njihove stiske usmerjamo k strokovnim institucijam (odvisnost, nasilje, ...).

Danes se z revščino v Sloveniji soočajo tudi posamezniki in družine, ki si nikdar v življenju niso mislili, da bodo kdaj prestopili vrata humanitarne organizacije. Prostovoljci in sodelavci Karitas smo ljudem, ki so se znašli v stiskah in zmogli priti do nas, pripravljeni podati roko. Ob tem apeliramo na vse, ki imajo možnosti odločanja in sprejemanja zakonov, da storijo več v smeri pravičnejše družbe in zmanjševanja revščine tako v Sloveniji in po svetu.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas

 

Dodatne informacije na: [email protected] in 01 300 59 60