Izjavi upokojenih nadškofov, predstavljeni na novinarski konferenci

8.5.2012 Ljubljana Izjava, Nadškof Stres, Nadškof Turnšek
Andrej Saje - nadškof Anton Stres - nadškof Marjan Turnšek Andrej Saje - nadškof Anton Stres - nadškof Marjan Turnšek

Izjava upokojenega ljubljanskega nadškofa msgr. Alojza Urana

»Po tem, ko sem se zaradi načetega zdravja in zmanjšane sposobnosti za vodenje ljubljanske nadškofije odpovedal tej nalogi, sem svojemu nasledniku obljubil, da mu bom po svojih močeh pomagal še naprej. In to sem tudi delal.

Kasneje pa so prišle strožje zahteve, povezane z vprašanjem očetovstva, kakor navaja članek v ljubljanskem Dnevniku, dne 8. maja 2012, »po neuradnih informacijah iz cerkvenih krogov, zaradi spora s Svetim sedežem, ki je od njega zahteval, da ugodi zahtevi po ugotavljanju očetovstva.« – Te besede niso resnične. Nikoli od nikogar nisem dobil zahteve po ugotavljanju očetovstva. Ob tem izjavljam, da so domneve o mojem očetovstvu neutemeljene.«

Papež Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 sprejel odpoved službe tedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana.


Izjava upokojenega mariborskega nadškofa msgr. dr. Franca Krambergerja

»Z upokojitvijo sem se odpovedal vodstvu Slovenske liturgične komisije in z imenovanjem novega predsednika mi je ugasnilo tudi članstvo v SŠK. S tem pa se tudi umikam v zasebno življenje.«

Papež Benedikt XVI. je 3. februarja 2011 sprejel odpoved službe tedanjega mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja.