Javna predstavitev Knobleharjeve znamke

25.1.2019 Škocjan Kultura, Misijonar, Škofija Novo mesto
Spominska poštna znamka ob 200-letnici rojstva dr. Ignacija Knobleharja - Foto: Pošta Slovenije Spominska poštna znamka ob 200-letnici rojstva dr. Ignacija Knobleharja - Foto: Pošta Slovenije

V petek, 25. januarja 2019, so v Občini Škocjan v okviru Knobleharjevega leta predstavili in predali v javno uporabo spominsko poštno znamko ob 200-letnici rojstva škocjanskega rojaka, misijonarja, duhovnika in raziskovalca dr. Ignacija Knobleharja.

Pošta Slovenije je ob obletnici prepoznala pomembnost Knobleharjeve življenjske zgodbe in delovanja in je motiv uvrstila letošnjo zbirko posebnih znamk. Njena nominalna vrednost je 1,30 €.

Na predstavitvi je najprej spregovoril župan Jože Kapler, ki je nekakšen idejni oče Knobleharjevega leta. Lik rojaka misijonarja je sicer v Škocjanu živ že dolga leta, saj se po njem imenuje tudi občinski praznik Knobleharjevo, ki ga praznujejo na misijonarjev rojstni dan 6. julija. Pri izdaji poštne je sodeloval tudi direktor poštne poslovne enote Celje, Cvetko Sršen, ki je pozdravil to pobudo. Kustos etnografksega muzeja v Ljubljani dr. Marko Frelih je poudaril velik pomen Knobleharjevih raziskovanj geografije in ljudstev ob porečju Nila in posebej v Južnem Sudanu, kjer je v veliki meri zbiral prve informacije. Poudaril je, kako je Knoblehar s svojimi opisi in dragoceno afriško zbirko, ki jo hranijo v muzeju, ohranil poročila o civilizacijah, ki danes v tej obliki ne obstajajo več.

Zbrane je pozdravil tudi novomeški škof Andrej Glavan in poudaril velik prispevek slovenskih misijonarjev od Baraga, preko Knobleharja do današnjih dni. Priložnostno majhno razstavo o Knobleharjevem življenju na podlagi poštnih znamk je pripravil nekdanji kaplan v Škocjanu, danes župnik v Cerkljah Janez Žakelj. Izrazil je spoštovanje Knobleharjevega dela, ki se je sistematično ukvarjal z osvobajanjem sužnjev in duhovniškim delom za evangelizacijo. O današnjem stanju na področju Knobleharjevega delovanja v južnem Sudanu pa je na kratko poročal ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar, ki se je pred nekaj dnevi vrnil z obiska pri slovenskem misijonarju Danilu Lisjaku, ki deluje v tistih krajih.

Janko Pirc, Škofija Novo mesto

Vir: Škofija Novo mesto