Jesensko plenarno zasedanje COMECE 2018

26.10.2018 Bruselj, Belgija COMECE, Evropa, SŠK
Foto: COMECE Foto: COMECE

Od 24. do 26. oktobra 2018 je v Belgiji potekalo jesensko plenarno zasedanje škofov Evropske unije, ki ga je organizirala Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE). Slovensko škofovso konferenco je zastopal ljubljanski pomožni škof in slovenski delegat pri COMECE msgr. dr. Franc Šuštar.

Tridnevno srečanje se je začelo s sveto mašo v stolnici belgijskega mesta Ypres, kjer je med 1. svetovno vojno potekala Prva bitka pri Ypres, ena izmed najbolj krvavih bitk na tem delu Evrope. Škofje so ob tej priložnosti ponovili odločno stališče Katoliške Cerkve zavzemanja za mir ter pozvali politične voditelje Evropske unije, naj z odgovornostjo in brez strahu gledajo v prihodnost ter spodbujajo ustrezno mladinsko, družinsko in skupnostno politiko.

Škofje so na zasedanju, ki se je nadaljevalo v Bruslju, izpostavili pomen zaščite delavskih pravic ter učinke digitalizacije na delavstvo in družbo v luči uvajanja umetne inteligence. V sklopu plenarnega zasedanja so udeleženci gostili Visoko predstavnico EU za zunanje zadeve Federico Mogherini ter so jo spodbudili k zavzemanju za globalni mir, solidarnost in vladavino prava.

V zvezi s podnebnimi spremembami so škofje podprli stališče predsednika COMECE nadškofa msgr. Jeana-Clauda Hollericha, ki je v Rimu podpisal skupno izjavo predsednikov evropskih škofovskih konferenc. V njej se zavzemajo za skupno delo za zaščito stvarstva in implementacije Pariškega sporazuma.

Škofje Evropske unije so v razpravo plenarnega zasedanja vključili poziv kristjanom in ljudem dobre volje, da se pred prihajajočimi volitvami v evropski parlament z razločevanjem in odgovornostjo vključijo v politično življenje. S skupnim delom naj se zavzamejo za skupno dobro, gradnjo mostov dialoga ter vključujočo evropsko družbo, ki bo omogočala razvoj posameznikov, družin in skupnosti.