Jubilejno, 25. silvestrovanje z brezdomnimi

31.12.2019 Ljubljana Dobrodelnost

Ljubljanski brezdomci so novo leto pričakali v posebno slovesnem ozračju, saj so skupaj s prostovoljci in zaposlenimi Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote praznovali jubilejno, 25. silvestrovanje. Že tradicionalno je potekalo v dvorani Študentskega doma Vincencij, na Taboru v Ljubljani. Silvestrovanja se je udeležilo 110 brezdomcev, zanje pa je poskrbelo 50 prostovoljcev. 

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja kot izraz njegove podpore delu Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Gospod Pahor se je silvestrovanja tudi udeležil. Pohvalil je delo v društvu in se zahvalil za vsa prizadevanja, da bi bil vsakdo sprejet in bi našel dom. Brezdomne je obiskal tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je navzoče spomnil na geslo preteklega leta in spodbudil, da bi tudi v novem letu znali reči prosim, hvala in oprosti. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je vsem zaželel, da bi bilo prihodnje leto boljše. Dobrodošlico je kot gostitelj izrazil vizitator lazaristov Franc Rataj.

Tudi letos je bila pomemben del silvestrskega programa otvoritev novega gesla, ki bo tako prostovoljce kot brezdomne spodbujalo v letu 2020. Geslo se glasi: »Če pravi cilj je v glavi, nas v dobrem delu nič ne ustavi!« Sledila je praznična večerja in tradicionalna tombola, ki je imela s pomočjo donatorjev in na čast jubileja letos še prav posebno bogate dobitke. Nihče ni ostal praznih rok, kar pet brezdomnih pa se je v novo leto odpeljalo s kolesom. 

Letošnje jubilejno silvestrovanje je bilo v znamenju hvaležnosti in veselja nad prehojeno potjo. Organizatorji so v ta namen pripravili kratek film, ki povzema spomine, uspehe, mejnike in doživetja na prehojeni poti. Brezdomci so si ga ogledali z velikim zanimanjem, marsikdo pa je bil ganjen ob misli na skupno prehojeno pot. Pred 25 leti je lazarist Peter Žakelj skupaj s peščico prostovoljcev organiziral prvo silvestrovanje z brezdomnimi. V zavedanju, da je na praznik najtežje ostati sam, so se odločili, da bo praznovanje potekalo na sam silvestrski večer. Brezdomni so pobudo sprejeli s hvaležnostjo in se nanjo lepo odzvali. Od takrat se vsak zadnji dan v letu zberejo in ob vsebinsko bogatem programu ter praznični večerji pričakajo novo leto.

Skupno silvestrovanje je le eden od načinov, s katerim skušajo v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote ustvarjati dom za najbolj obrobne. Začeli so s ponujanjem sendvičev in oblačil na Taboru, nato pa nadaljevali z deljenjem toplih obrokov po različnih lokacijah Ljubljane. Sestre uršulinke so leta 2006 ponudile prostore v Plečnikovem podhodu v centru Ljubljane, kjer je zaživel Dnevni center za brezdomce, nekaj let kasneje zavetišče za brezdomne, nato pa so se dejavnosti iz leta v leto širile. Najbolj ranjene srečujejo na terenskem delu, kjer se začenjajo prvi koraki na poti k večjemu dostojanstvu. V programe namestitvenih podpor se vključijo tisti brezdomni, ki že aktivno sodelujejo v dejavnostih društva. Skupaj s pomočjo zaposlenih korak za korakom pridobivajo delovne navade, se učijo novega načina življenja in se krepijo za samostojno življenje.

V delo z brezdomnimi so ves čas vključeni tudi prostovoljci vseh starosti, ki vztrajno in s srcem prinašajo košček doma najbolj osamljenim.

Silvestrski večer je potekal v veselem in domačem razpoloženju. Z ubranim igranjem in petjem je večer popestrila glasbena skupina mladih prostovoljcev. Ob polnoči so nazdravili novemu letu in si zaželeli, da bi še naprej hodili po skupni poti, sledili pravemu cilju in vztrajali v dobrem. 

Nuša Zavašnik