Kardinal Pietro Parolin obiskal Marijino svetišče na Brezjah in daroval sveto mašo za Evropo

Foto: Janez Kotar Foto: Janez Kotar

V torek, 31. avgusta 2021, je v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah državni tajnik Svetega sedeža nj. em. kardinal Pietro Parolin daroval sveto mašo za Evropo.

Pri sveti maši so somaševali slovenski škofje in duhovniki, udeležili pa so se je predsednik vlade gospod Janez Janša, predsednik državnega sveta gospod Alojz Kovšca, ministri ter predstavniki družbenega, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja. Pri sveti maši je bil prisoten tudi generalni tajnik Caritas Internationalis ter veleposlaniki v Republiki Sloveniji.  Pri sveti maši so se spomnili 25. obletnice obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 30. obletnice Slovenije.

Kardinal Pietro Parolin je v uvodnem delu pridige navzoče pozdravil v imenu papeža Frančiška ter obenem izrazil veselje, da sveto mašo daruje ob 30. letnici samostojne države Slovenije. V nadaljevanju je spregovoril o ljubezni do domovine, ki je enaka ljubezni do matere.

V sklopu obiska na Brezjah se je kardinal Parolin srečal s slovenskimi škofi ter skupaj z njimi pred milostno podobo Marije Pomagaj molil za Evropo in njene prebivalce.

V imenu Slovenske škofovske konference je darilo kardinalu Parolinu izročil nadškof Alojzij Cvikl. Po sveti maši si je kardinal Parolin v spremstvu ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta ter rektorja brezjanske bazilike dr. p. Roberta Bahčiča ogledal Muzej jaslic Brezje. Ob koncu obiska je izrazil veliko zadovoljstvo, navdušenje in hvaležnost, da je obiska Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje.

Kardinal Parolin je obiskal Slovenijo v sklopu 16. blejskega strateškega foruma, ki poteka pod geslom Prihodnost Evrope.