Kardinal Tauran: K padcu Berlinskega zidu pripomogla Janez Pavel II. in Gorbačov

K padcu Berlinskega zidu pred 25 leti so odločilno prispevali helsinški sporazum, Janez Pavel II. in Gorbačov. Tako je za Radio Vatikan zatrdil kardinal Jean-Louis Tauran, ki je bil leta 1989 podtajnik urada Svetega sedeža za odnose z državami. »Janez Pavel II. je vedno govoril, da se je komunistični sistem spodkopal od znotraj in da bi se slej ali prej sesul. A nihče si ne bi nikoli mislil, da se bo to zgodilo tako hitro in predvsem brez prelitja ene same kaplje krvi. Žrtev tako rekoč ni bilo,« je dejal kardinal. Leta 1978 je izvolitev krakovskega nadškofa za papeža povzročila zmešnjavo. Kdo bi si mislil, da bo deset let zatem, ko so bile izgovorjene besede »Ne bojte se, resnica bo zmagala!«, zid padel. Po kardinalovem prepričanju so k temu pripomogli trije elementi: helsinški sporazum in delovanje dveh odločilnih mož: Janeza Pavla II. in Gorbačova.

Mesec dni po padci Berlinskega zidu je Gorbačov prišel v Vatikan, da bi se srečal s papežem Janezom Pavlom II. Bilo je to zgodovinsko srečanje. Janez Pavel II. je za Gorbačova rekel, da je »človek sovjetskega sveta, ki razmišlja z modernimi besedami«, je dejal kardinal Tauran in pripomnil, da se je papež ves mesec pripravljal na srečanje, in sicer z branjem Nove zaveze v ruščini. Ko sta se sestala, je eden govoril poljsko, drugi pa rusko in zelo dobro sta se razumela.

Kardinal Tauran se osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je delal v vatikanski diplomaciji, spominja kot obdobja velikega poguma mnogih škofov in duhovnikov, ki so bili zaprti in mučeni. »Mislim, da ima vsako stoletje svoje mučence,« je zatrdil in dodal, da je največja utvara, ki so jo lahko naredimo, misliti, da lahko imamo »krščanstvo, ki je v modi«, ki je tako vsem všeč. »Kristusov križ je izziv za vse, vedno je navzoč.«

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.