Kardinal Turkson o papeževem obisku na Lesbosu

16.4.2016 Lesbos, Grčija Begunec, Papež Frančišek
Foto splet Foto splet

V soboto bo papež Frančišek obiskal grški otok Lesbos. Njegov obisk bo vidno znamenje bližine migrantom in beguncem, katerih situacija je vse bolj dramatična. Prav tako pa bo predstavljal odločen poziv vesti Evropejcev in mednarodne skupnosti. Več o pričakovanju na otoku je za Radio Vatikan spregovoril kardinal Peter Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir:

Prijateljstvo, ljubezen, bratstvo

»Obisk svetega očeta na otoku Lesbos v nekem smislu spominja na obisk Lampeduse. Gre za še en otok, ki sprejema osebe, prisiljene zbežati s svoje zemlje.« Obisk bo torej ponovno poskus prikazati položaj teh oseb na globalnem zaslonu, skupaj z razlogi za takšno stanje. In sicer z namenom, da bi svet in globalno vest pozval, naj nekaj naredi, da bi se izognili tem razmeram, pogojenim z nasiljem. Potrebno je, da se povrne mir. Mir, ki ne sme biti le sad diplomacije, temveč mora biti v veliki meri utemeljen na prijateljstvu, ljubezni in bratstvu. Prav slednje pa je treba pokazati tudi v odnosu do teh oseb, je prepričan predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir.

Premagati brezbrižnost

Obisk na otoku Lesbos je povezan z brezbrižnostjo, glede katere papež pogosto opozarja, da jo moramo premagati. Kardinal Turkson glede tega poudarja, da bi se morali predvsem vprašati po razlogih za to brezbrižnost. »Grčija seveda ne more biti brezbrižna, saj je država, kjer se sedaj te osebe nahajajo.« Ukrepi, sprejeti v Evropi, pa po kardinalovih besedah vzbujajo določena vprašanja. Interesom koga služi dati veliko vsoto denarja Turčiji, da bi zaustavila prihajanje teh oseb? Bo Evropa tako morda nekoliko bolj mirna? Toda kako dolgo bo trajalo to zatišje?

Iskati dolgoročno rešitev

»Da bi dosegli dolgoročno rešitev, moramo, nasprotno, storiti vse, kar lahko, da bi na tistem območju ustvarili stanje miru.« Predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir nadaljuje, da se tako imenovana Islamska država res zdi mogočna, vendar pa jo v resnici še vedno podpira denar, zaradi katerega ima tudi dostop do orožja. »Zakaj ne preprečimo vsega tega? Zakaj ne naredimo konca interesu kupovanja nafte po nizki ceni?« Potrebno je nekaj truda in tudi odpovedi.

Kardinal Turkson je prepričan, da bodo papežev obisk na Lesbosu spremljale televizijske kamere z vsega sveta. »In cilj ne bi smel biti le posneti oseb, ki trpijo, ampak tudi spodbuditi premišljevanje, katera bi bila lahko dolgoročna rešitev, ki bi tehtno pripomogla h koncu te situacije.«

 

Vir: Radio Vatikan.