Karitas na MORS

17.1.2014 Ljubljana Karitas, Kultura

V petek, 17. januarja 2014 bo v razstavnih prostorih Ministrstva za obrambo RS v Ljubljani, Vojkova 55 odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas, ki je bila na Sinjem vrhu nad Ajdovščini  z naslovom: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli..« (Mt 25, 35-37). Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom v stiski.

Razstavo bo odprl načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič.

Kulturno bo program popestrila komorna zasedba Orkestra Slovenske vojske.

Udeleženci  kolonije: Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Buba in Ede Posa,  Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar. Častna gosta: Jelka Reichman in Mirsad Begič. Pridružili so se tudi strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Primož Brecelj, Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ob dnevu odprtih vrat je svoje delo  darovalo še šestdeset drugih avtorjev. Skupaj je v tej koloniji nastalo 120 likovnih del, od katerih je 43 že prodanih.

Nastala dela so iz Sinjega vrha potovala na dvorec Zemono pri Vipavi, od tu pa v Gorico, Ljubljano, Idrijo, Maribor, Trst, Bovec, Mengeš in na Dunaj. Tudi razstava na MORS-u postaja že tradicionalna, saj smo prvič tu razstavljali septembra 2009.

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov:

  • kolonija se dogaja tretji teden v avgustu in poveže domače in tuje umetnike.  Udeležencem se ob Dnevu odprtih vrat pridružujejo tudi drugi darovalci, ki želijo svoj likovni zapis darovati za ljudi v stiski. Tako je v osemnajstih katalogih zapisanih 1191 imen avtorjev, ki so s svojo prisotnostjo darovali 1805 likovnih del. V tem kontekstu so umetniki pričevalci darovanja časa in talenta za sočloveka.
  • Prodajne razstave se selijo iz kraja v kraj in tudi te s seboj nosijo sporočilo lepote in dobrote. Že vsa leta je prva otvoritev v novembru pred Tednom karitas na dvorcu Zemono pri Vipavi, kjer se likovnim ustvarjalcem pridružijo še glasbeni umetniki. Potem  se začne potovanje Gorica, Ljubljana, Maribor, Trst….do polnoletnosti je bilo 185 prodajnih razstav na 35 različnih lokacijah.. Neprodana dela so na štirih stalnih razstavah ali plemenitijo prostore za katere so bila namenjena.
  • Pomoč je prvi in zadnji cilj Umetnikov za karitas, saj je 1250 nastalih del že našlo svoje lastnike.  Z njihovimi darovi so pomoč dobili: otroci, matere, družine, ostareli, bolni, brezdomci, zasvojeni, brezposelni, ljudje, ki jih je prizadela vojna, potres;  s pomočjo dobrodelnih čopičev in barv so umetniki in sodelavci karitas v družbi zagovorniki ljudi, ki so se znašli na robu in oznanjevalci različnih obrazov stisk, ki kličejo na pomoč.

Tudi dela iz 19. mednarodne likovne kolonije, ki je bila avgusta 2013 potujejo po domovini in tujini. V posebno čast smo si sodelavci Karitas in umetniki šteli vabilo iz  Bruslja, kjer smo oktobra 2013 razstavljali v prostorih Stalnega predstavništva RS v Bruslju. Trenutno so ta dela na ogled v galeriji Družina v Ljubljani.

Od začetka projekta, leta 1995, je razstava Umetniki za karitas na MORS-u.

Sporočilo pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas, gsm 041 429 713, e-pošta: [email protected].