Karitas začenja z zbiranjem pomoči za migrante in begunce

26.8.2015 Slovenija Begunec, Karitas

Slovenska karitas vsako leto v svoje programe pomoči vključuje preko 2.000 migrantov in beguncev, ki živijo Sloveniji. V zadnjih letih pa pomaga tudi sirskim in iraškim beguncem na Bližnjem Vzhodu. V prihodnjih dneh bo verjetno pribežalo v Slovenijo večje število migrantov in beguncev, ki so prišli v Evropo v želji za boljšim življenjem in bodo potrebovali našo pomoč. Zato smo se na Slovenski karitas se že začeli pripravljati, da bomo lahko tem ljudem takoj pomagali z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno pomočjo. Danes v ta namen začenjamo z zbiranjem denarnih sredstev.

Pri realizaciji te pomoči bo Karitas aktivirala svojo mrežo prostovoljnih sodelavcev škofijskih in župnijskih Karitas, ki mejijo na Hrvaško in bodo s svojo pomočjo migrantom in beguncem pomagali ohranjati človekovo dostojanstvo. Za pomoč imamo na razpolago tudi tolmače za  arabski jezik. Slovenska karitas pa pri realizaciji pomoči, tako kot ob drugih izrednih razmerah v preteklosti, pričakuje dobro sodelovanje z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami, da bo pomoč za ljudi tako čim bolj učinkovita.

Slovenska karitas vabi k zbiranju sredstev za pomoč beguncem in migrantom. Svoj dar lahko prispevate na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Pomoč beguncem
Sklic: 00 628

Slovenska karitas v tej krizi z begunci tesno sodeluje tudi z mednarodno mrežo Karitas. Namenili smo že 5.000 EUR za pomoč beguncem in migrantom, ki potrebujejo človekoljubno pomoč v obmejnih krajih Preševo in Kanjiža v Srbiji ter tudi v Beogradu, kjer bo pomoč v ljudem v hrani, higieni, oblekami realizirala Karitas v Srbiji.

 

Začeli smo tudi z zbiranjem uporabne materialne pomoči na naslednjih lokacijah škofijskih Karitas (morebitne nove lokacije bodo sprotno objavljene na www.karitas.si):

  • Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,
  • Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec.

Obe skladišči sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih. 

 

ZBIRAMO:

  • odeje, spalne vreče in ležalne podloge (kot armafleks),
  • higienske pripomočke: otroške plenice, higienske robčke, damske vložke, milo, zobna past in ščetke
  • pitna voda - izključno plastenke,
  • mesne konzerve, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave: piščančja pašteta, ribe, puranji mesni narezek, prepečenec, zapakirano suho sadje
  • topla oblačila, trenerke in spodnje perilo,
  • razen športnih čevljev, OBUTVE NE ZBIRAMO.

Oba zbirna centra bosta predvidoma odprta do sredine septembra oz. do preklica.

Slovenska karitas pa v tej begunski krizi tesno sodeluje tudi z mednarodno mrežo Karitas. V primeru, da begunci ne bi pribežali v Slovenijo, bomo zbrana sredstva in materialno pomoč namenili za pomoč beguncem v drugih državah v Evropi (Srbiji, Makedoniji …) preko lokalnih Karitas in drugih organizacij.

Preko Škofijske karitas Celje so v preteklem tednu v Makedonijo poslali za pomoč beguncem 21 palet materialne pomoči v oblačilih, odejah in higienskih potrebščinah ter jim namenili 4.000 EUR za pomoč pri nakupu hrane za dnevne obroke beguncev.

 

Več o dosedanji pomoči Karitas migrantom in beguncem  na www.karitas.si .

Imre Jerebic
Generalni tajnik Slovenske karitas