Ker hočem dihati na svoj način

1.2.2014 Zavod sv. Stanislava Cerkev na Slovenskem, Mladi, Škofija Ljubljana
Predstava krožka za gledališko improvizacijo Predstava krožka za gledališko improvizacijo

Plemenitost srca in odličnost v znanju
Zavod sv. Stanislava, osrednja vzgojno-izobraževalna ustanova ljubljanske nadškofije, je 1. 2. 2014 odprl vrata vsem obiskovalcem, ki so želeli doživeti utrip dela in ustvarjanja na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu. Rdeča nit letošnjih predstavitev je bilo geslo »Ker hočem dihati na svoj način«, saj smo želeli poudariti vse vidike učnega in vzgojnega področja, ki usmerjajo naše delovanje. Ključno je dejstvo, da poskušamo dijake v spodbudnem okolju šolske skupnosti odpreti za plemenitost srca in odličnost v znanju. Tako so dobro opremljeni za življenje, saj je lahko samo samozavesten in zdravo kritičen dijak odprt za druge in na ta način s svojim znanjem dejavno sodeluje pri oblikovanju boljšega sveta. Številni zadovoljni mladi obiskovalci, njihovi starši in drugi gosti so dokaz, da so to vrednote, ki jih je danes potrebno predati mladim.

Številni obiskovalci
Od 600 obiskovalcev, ki so prišli na dan odprtih vrat, jih je večina izkoristila možnost obiska pouka na gimnaziji. Nekateri obiskovalci, predvsem tisti, ki niso iz Ljubljane, so si ogledali še dijaški dom, lepo število jih je prisostvovalo predstavitvi Zavoda in si ogledalo dijaško impro ligo – krožek za gledališko improvizacijo. Veliko zanimanje je pritegnila odprta vaja Mladinskega mešanega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Damijana Močnika in Godalnega orkestra glasbene šole pod mentorstvom Draga Arka. Starši so se v velikem številu oglasili pri info točki »Starši staršem«, kjer so starši dijakov Škofijske klasične gimnazije iz prve reke posredovali izkušnje o šoli tistim staršem, ki o izbiri šole šele razmišljajo.

O utripu na šoli iz prve roke
Velika večina vseh obiskovalcev se je pridružila vodenim ogledom knjižnice, cerkve sv. Stanislava, kapele, športne dvorane, upravnih prostorov ter predstavitvi delovanja Sklada za pomoč družinam. Vodenje skupin so tudi tokrat prevzeli letošnji maturanti. Obiskovalce so nagovorile predvsem njihove lastne izkušnje s šolo, s tem pa so neposredno predstavili vsebinske poudarke gimnazijskega programa, ki vključujejo poleg duhovnega življenja, klasične usmeritve in ustvarjanja vseh vrst tudi dejavnosti, ki razvijajo solidarnost ter prostovoljstvo, opisane so bile tudi mednarodne izmenjave ter športni in naravoslovni projekti. Klasična usmeritev naše šole je vedno predmet zanimanja. Šolski predmet latinščina s klasično kulturo ni le odlično izhodišče za lažje učenje ostalih tujih jezikov, logičnega razmišljanja, argumentiranja, ampak predstavlja povezavo med športom, umetnostjo in znanostjo. V Evropi in svetu v zadnjem času doživlja pravi porast.

Tudi življenje Jegličevega dijaškega doma je bilo predstavljeno iz prve roke, torej od dijakov, ki tam bivajo. Domski dijaki so obiskovalcem ponudili sladke prigrizke, ki so jih sami pripravili.

Zadovoljni starši in dijaki ter FB – najbolj učinkovita promocija
Največ obiskovalcev je prišlo na dan odprtih vrat na priporočilo sorodnikov in prijateljev, ostali pa so pridobili informacije na spletnih straneh in Facebooku Škofijske klasične gimnazije, preko župnij, predstavitvah gimnazije na osnovnih šolah, jesenskih delavnicah za osnovnošolce, na sejmu Informativa ter v javnih medijev. Letos je bilo na obisku poleg osnovnošolcev tudi veliko družin z manjšimi otroki in starejših ljudi, ki so si želeli ogledati kaj delamo v naši ustanovi.

Organizacija dneva odprtih vrat
Za organizacijo dneva odprtih vrat je bil letos odgovoren Janez Šparovec, profesor matematike in Ana Bavec, profesorica biologije na Škofijski klasični gimnaziji.

Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za izkazano zanimanje in zaupanje. Upamo, da smo jim vsaj malo olajšali odločitev o nadaljnjem šolanju, upamo, da se z devetošolci vidimo 1. septembra, tokrat pa za šolskimi klopmi.

Obiskovalci pravijo:
Mama osnovnošolke: Škoda, da v gimnaziji nisem nikoli imela tako dobre ure slovenščine. Ura je bila odlična!

Oče osnovnošolke: Moja starejša hči je vzcvetela na gimnaziji, prišel sem sedaj še z mlajšo. Starejša ima super družbo tu, pridobila je na »zicledru«, tako da tudi z učenjem ni večjih težav. Dobri ste. Hvala vam.

Osnovnošolka Eva: Lepo je bilo poslušati kaplana Gregorja, ki je tako navdušeno predstavil, kaj vse se na šoli dogaja.

Osnovnošolec Miha: Škofijska je 1A – nobena druga gimnazija ne bi organizirala dneva odprtih vrat z živo glasbo!

Osnovnošolka Jana: Program in način dela v šoli mi je všeč. Šola je lepa in ponuja toliko možnosti v tako lepem prostoru!

Osnovnošolec Patrik: Veliko bolje je bilo kot lani, veliko bolj življenjsko in živahno vzdušje, tudi stene so bolj pisane.

Vodička Tea, maturantka ŠKG: Najbolj jih je zanimalo, kako se imamo na Škofijski, ne podrobnosti ali sam učni program, ampak kako tu živimo.

Ogled fotografij:
http://foto.stanislav.si/v/skg/20140201_Dan+odprtih+vrat/

INFORMATIVNI DAN
Vljudno vabljeni tudi na informativni dan, ki bo v petek, 14. 2., ob 9.00 in 15.00 ter v soboto, 15. februarja, ob 9.00.

Lily Schweiger Kotar,
pomočnica direktorja