Knjižna novost: Očetovstvo

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga z naslovom Očetovstvo.

Postati oče. To je ena najbolj dramatičnih sprememb v življenju moškega. Očetovstvo je samostojna vloga, ki se enakovredno postavlja ob bok materinstvu, ne da bi se primerjala, enačila ali tekmovala z njim. Vendar sámo rojstvo otroka še ne naredi očeta. Očetovstvo je drža, ki se razvija ob otroku, v odnosu z otrokom. 

Dr. Janez Sečnik, spec. zakonske in družinske terapije, družinski mož in oče petih otrok, se strokovno in iz osebne izkušnje posveti temu pogosto zapostavljenemu področju.

Pri tem odgovarja na vprašanja, kako se skozi varno navezanost spleta vez med otrokom in očetom ter kaj za otroka pomeni morebitna prekinitev te vezi. Je vzgajanje res v prvi vrsti stvar discipline in postavljanja meja? Kakšno vlogo ima kazen v vzgojnem procesu in kakšne so njene posledice? Je sram lahko funkcionalni kažipot za samostojno in zdravo odraslo osebo?

Knjiga opominja na unikatno vlogo, na poseben privilegij v življenju moškega, ki se mu nikakor ne gre odpovedati. Evolucijo očeta spremlja vse od temeljev v njegovem lastnem otroštvu, skozi ranljivost v odnosih do njegove duhovne razsežnosti, ki se začne in konča na temelju ljubezni. »Očetovstvo je velika vseživljenjska dogodivščina: pobiranje ob padcih, radostenje ob uspehih, dragoceno zorenje in polno življenje … Nikakor ni vedno lahko, vselej pa je vredno.«

Informacije: Celjska Mohorjeva družba, 03 490 14 20, www.mohorjeva.org


Pripete datoteke: Secnik, Janez 2023 - Ocetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom - PL.pdf