Ko se Krakov konča, se Krakov začne

V torek, 19. julija, ob 11. uri je na sedežu ljubljanske nadškofije potekala novinarska konferenca SKAM – Skupnosti katoliške mladine pred odhodom romarjev na Poljsko. Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen pomen in program Svetovnega dneva mladih (SDM), pomen srečanja in obisk papeža Frančiška za  Poljake ter pričakovanja udeležencev.

Anton Česen, direktor kolegija in duhovni asistent SKAM – Skupnosti katoliške mladine ter tajnik Medškofijskega odbora za mladino, je na kratko predstavil mladinsko organizacijo, ki je gostila novinarsko konferenco in je s strani Medškofijskega odbora za mladino (MoM) poverjena za organizacijo SDMja v Sloveniji. SKAM - Skupnost katoliške mladine z lastno vzgojno metodo in programi mlade vzgaja in spodbuja k življenju dejavnega katoličana in odgovornega državljana. Glavni projekti so sodelovanje s Taizejsko skupnostjo pri vsakoletnem Evropskem srečanju mladih, izobraževanje bodočih animatorjev (Slovenska šola za animatorje), Stična mladih, ki je vsakoletni dogodek tretjo soboto v septembru in vsaki 2 oziroma tri leta organizacija slovenski romarjev na Svetovni dan mladih (SDM). SKAM je organiziran kot društvo tudi zato, da imam možnost sodelovanja z drugimi organizacijami, ki se na ravni Republike Slovenije ukvarjajo z mladimi. Je tudi član Mladinskega sveta Slovenije (MSS) in sodeluje tudi pri Uradu za mladino RS. SKAMova vloga v katoliškem prostoru je povezovanje mladih v Cerkvi. Vrednote, ki spremljajo SKAM pri delu so katoliška vera, skupnost, opolnomočen posameznik, ustvarjalnost, participacija, odgovornost. To je tudi SKAMova navezana na Svetovni dan mladih.

Škof dr. Anton Jamnik, predsednik Medškofijskega odbora za mladino ter odgovoren za mlade pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) je na podlagi svojih preteklih izkušenj s Svetovnih dnevov mladih (Rio De Janeiro, Rim) povzel pomen Svetovnega dneva mladih za Katoliško Cerkev kot tudi za mlade. Pravi, da je glavni namen doživetje svetovne Cerkve. Bistvena ideja papeža Janeza Pavla II, ki je uvedel Svetovni dan mladih, je bila, da se mladi srečajo ob določeni temi, se pogovarjajo in srečajo z lokalno Cerkvijo. Namen teh srečanj je, da mladi dobijo pogum in da se duhovniki, redovniki/ce lahko družijo čim več z mladimi, zato so v programu SDja tudi kateheze in druga srečanja kot je srečanje s papežem, križev pot, nočno bdenje, itd. Letošnji SDM nosi naslov, »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli (Mt 5,7)«. Škof Jamnik pravi, da smo misionarji upanja, da moramo poslati sporočilo na obrobje, obrobje pa pomeni, da se ne zapiramo v katoliško okolje ampak, da gremo v okolje, ki je drugačno, in to z globokim prepričanjem in vero, da je vsak od nas človeško bitje ne glede na vse razlike med nami. Pomembno se mu zdi, da v Krakov pridejo romarji tako z zahoda kot tudi vzhoda, saj se strinja s besedami papeža Janeza Pavla II, da dihamo z dvemi krili pljuč, to pa sta zahod in vzhod. Osebno zanimiva za g. škofa je bila izkušnja s SDMja v Riu de Janieru leta 2013, ko je srečal škofa iz Bostona, kardinala s Honkonga, duhovnike z Azije in druge. To neformalno druženje pravi, da je zelo pomembno. Njegova tri ključna sporočila pa so:

1. Človek je dandanes strahovito osamljen, tudi zaradi poplave tehnologije, ki jo imamo. Se zaveda, je le-ta zelo pomembna, ampak da je toliko bolj dragoceno, da si z nekom, se družiš, poješ, moliš in pogovarjaš. In to ponuja Svetovni dan mladih.
2. Na Svetovnem dnevu mladih ni bistvo v tem, da se predava o Bogu ampak pogovor z Bogom in biti z Jezusom. Zanimivo pravi, da je dejstvo, da se bo srečanja udeležilo tudi veliko npr. pravoslavnih bratov in da se veseli tega doživetja bratstva.
3. Ko se Krakov konča, se Krakov začne. Začne pa se doma, v družini, na faksu, v šoli. V tem duhu nas poziva, da postanemo apostoli usmiljenja, kjer živimo, saj je tam res zelo pomembno, da smo misionarji.

Nj. ekscelenca gospod Paweł Czerwiński, veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji, predstavnik države gostiteljice enih največjih dogodkov v letošnjem letu, je izpostavil, da je organizacija srečanja mladih in obisk papeža Frančiška velika čast za Poljsko, hkrati pa tudi velik izziv, tako na logističnem, organizacijskem in varnostnem področju. Kljub temu je prepričan, da bo Poljska kos tem izzivom. Vse romarje, ki bodo odpotovali na Poljsko opozarja, da so začasno uvedli mejne kontrole na notranji šengenski meji, zato je še posebno pomembno, da imajo romarji pri sebi ves čas osebne dokumente. Postavili so tudi poseben Center za informacije in pomoč, ki bo romarjem po potrebi priskočil na pomoč. Srečanje mladih in obisk papeža Frančiška, ki bo prvič v svojem pontifikatu obiskal Poljsko, je izjemnega državnega in političnega pomena za Poljsko. Dogodek predstavlja tudi priložnost za promocijo Poljske in Krakova, predvsem pa je priložnost, da se mladi iz različnih držav in kultur spoznajo in spoprijateljijo ter izvejo drug o drugem kaj novega. G. Veleposlanik pravi, da je zelo vesel, da se bo srečanje zgodilo ravno v Krakovu, ki je njegovo rojstno mesto, hkrati pa ima široko ponudbo tako turističnih kot akademskih znamenitosti. G. Veleposlanik je vsem romarjem še zaželel varno potovanje in vse dobro na Poljskem.

Špela Pucelj, koordinatorka programa Svetovni dan mladih 2016, je predstavila podrobnejši program Svetovnega dneva mladih, ki ga lahko preberete tukaj. Dodala je še, da je izredno vesela in hvaležna, da imajo tudi mladi iz Slovenije priložnost se udeležiti tako velikega dogodka kot je Svetovni dan mladih.

Nejc Povirk, eden izmed 545 mladih Slovencev, ki se bodo udeležili SDM v Krakovu pa je o svojih pričakovanjih povedal naslednje: 
»Sem eden tistih, ki smo bili za Madrid premladi, Rio pa je bil predaleč in že res nestrpno čakam, da vidim, kako izgleda, ko se zbere tolikšno število mladih kristjanov iz različnih delov sveta in skupaj veselo praznuje. Kljub temu, da še nikoli nisem bil na SDM, sem slišal mnogo doživetij od starejših udeležencev. Križev pot, nočno bdenje s papežem in skupna maša s papežem prav gotovo naredi vtis na vsakega udeleženca SDM. To mora biti nekaj norega, divjega, neponovljivega. Takrat vidiš, da nisi edini, ki živiš kot kristjan, vidiš, da tako živi en iz Kameruna, Brazlije, Filipinov. Takrat začutiš svetovno Cerkev, ki jo je ustanovil Jezus. Pa tudi ostali dogodki in kateheze, ki ti dajo priložnost, da se malo odmakneš od vsakdana in premisliš o sebi, svoji veri, s problemi, s katerimi se soočaš, o svoji prihodnosti, odločitvah… Skupaj z mladimi iz naše župnije že komaj čakamo, da se začne in da danes zvečer odpotujemo na Poljsko. Zelo smo aktivni in tri leta skupaj pojemo pri maši in organiziramo oratorij. To je pravzaprav naš nagradni izlet in priložnost, da se spoznamo tudi z drugimi mladimi iz slovenskih župnij. V mnogih župnijah po Sloveniji so pripravljali razne dogodke in akcije, s katerimi so zbirali sredstva in se tudi tako pripravljali na ta velik dogodek. Pred kratkim smo tudi imeli srečanje vseh udeležencev SDM-ja, kjer smo se smo se spoznali po avtobusih in si povedali kaj pričakujemo od tega dogodka. SDM bo res en nepozaben dogodek in se ga zelo zelo veselim.«

Izpostavljeno je bilo še vprašanje varnosti. Gospod veleposlanik zagotavlja, da so poljska policija, vojaki in gasilci dobro pripravljeni na dogodek ter da imajo tudi že izkušnje z zagotavljanjem varnosti na večjih dogodkih. Poljskim policistom bodo na pomoč priskočile še varnostne službe iz kar osmih držav. Uveden je začasni mejni nadzor, prav tako pa bodo izvajali strogi pregled udeležencev pred vstopom na prizorišča.

Nj. ekscelenca gospod Paweł Czerwiński, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, je od SKAM – Skupnosti katoliške mladine še prejel romarski paket, kot ga je prejel vsak slovenski udeleženec srečanja mladih v Krakovu. Škof dr. Anton Jamnik pa je veleposlaniku podaril knjigo Mati mnogih cerkva.

Več o aktualnem dogajanju s Svetovnega dneva mladih na Poljskem: ww.skam.si.

V primeru, da bi želeli izvedeti še več o dogajanju s Krakova ali pripraviti prispevek o SDMju smo na voljo preko [email protected].


SKAM – Skupnost katoliške mladine