Koledovanje ali trikraljevska akcija

25.12.2012 Cerkev na Slovenskem Akcija, Božič, Misijonar

Koledovanje ali trikraljevska akcija je dobrodelna akcija Misijonskega središča Slovenije, med katero koledniki zbirajo darove za uresničitev projektov misijonarjev. Njena prepoznavnost je že vrsto let zvezda vodnica, ki preko otrok prinaša veselje in blagoslov po družinah, povezuje župnijo v skupnem veselju ob božičnih praznikih in v novem letu, obenem pa je zvezda dobrote, ki pomaga misijonarjem uresničevati projekte za pomoč otrokom in mladim v misijonskih deželah.

 Z zbranimi sredstvi vsako leto podprejo projekte ali poslanstvo misijonarjev, da lahko pomagajo najrevnejšim. Akcija v Sloveniji vsako leto poteka med božičem, 25. decembrom, in praznikom sv. treh kraljev oz. praznikom Gospodovega razglašenja, 6. januarjem, na avstrijskem Koroškem pa od 1. do 6. januarja. Koledniki obiskujejo domove, prinašajo veselo sporočilo božičnega praznika in želijo srečo v novem letu. Obenem zbirajo darove za misijone in povezujejo ljudi, zato je geslo trikraljevske akcije Naše veselje za srečo drugih.

V številnih župnijah animatorji zberejo skupino otrok, ki oblečeni v sv. tri kralje, pastirja in angela obiskujejo domove. V imenu domačega župnika ljudem dobre volje voščijo blagoslovljene božične praznike in kličejo Božji blagoslov v novem letu. Koledovanje ima tudi pastoralni pomen, saj pri mladih razvija čut za sodelovanje v župniji in odpira srce za stisko bližnjega. Pri ljudeh goji čut povezanosti in prijetnega občutja, da niso brezimneži, ampak skupnost, na katero posebej v prazničnih dneh misli tudi Cerkev. Sad skupnega praznovanja božiča in vstopa v novo leto je tudi hvaležnost, saj zbrane darove župnije namenijo za poslanstvo misijonarjev v misijonskih deželah.


Sredstva, zbrana v tokratni akciji, bodo namenjena za naslednje projekte:

Tone Kerin, lazarist (Madagaskar) Cesta in šola – Tamkajšnji otroci hodijo v šolo po nevarnih poteh po več kilometrov. Posledično morajo zgraditi mostove in novo šolo ter poravnati cestišča. Infrastrukturne izboljšave bodo omogočile lažjo in hitrejšo zdravstveno oskrbo bolnikov.

S. Marjeta Zanjkovič, salezijanka (Madagaskar) Otroški vrtec – V delu predmestja, kjer deluje, je velika brezposelnost in revščina. Otrokom bodo zagotovili potrebno vzgojo in v stiku z njihovimi družinami vplivali na razvoj predmestja.

S. Agata Kociper, salezijanka (Brazilija) Internat – Mladim, ki preverjajo in iščejo poklic, želijo s tem projektom omogočiti formacijsko hišo, ki bo pripomogla k osebnemu zorenju in oblikovanju ter urejenemu vstopu v življenje.

S. Vesna Hiti, usmiljenka (Ruanda) Osnovna Šola – V predmestju želijo ponuditi dobro osnovnošolsko izobrazbo ter človeško, duhovno in moralno vzgojo revnim otrokom, katerih starši nimajo možnosti, da bi otroke vpisali v zasebne šole.

Marijine sestre (Benin) Sirotišnica – Sestre bodo z izgradnjo sirotišnice otrokom brez staršev in revnim otrokom omogočile zavetje, preživetje in izobrazbo ter pripravo na normalno življenje. Poskušale jih bodo obvarovati pred pastmi življenja na ulici in izkoriščanjem.

S. Ljudmila Anžič, salezijanka (Kambodža) Šola za dekleta – S tem projektom mladim želijo omogočiti nadaljevanje kakovostnega šolanja, da jih bo čim več iz revnih družin prišlo do poklicne izobrazbe, predvsem pa dozorelo v poštene ljudi in odgovorne državljane.

Veselje se iz domače cerkve prenaša na župnijo in vesoljno Cerkev. Darove, ki jih bodo zbrali koledniki, bodo v Misijonskem središču Slovenije namenili slovenskim misijonarjem po svetu. V preteklem letu so v okviru trikraljevske akcije zbrali 314.500,00 €.


Koledniška srečanja po (nad)škofijah v januarju

Po končanem koledovanju bodo potekala tradicionalna srečanja kolednikov. V soboto, 12. januarja 2012, se bodo koledniki iz koprske škofije srečali v Škofijski gimnaziji Vipava, iz mariborske nadškofije v Slovenj Gradcu, iz murskosoboške škofije v Veržeju ter iz novomeške škofije v Baragovem zavodu. V soboto, 19. januarja 2012, bo srečanje v celjski škofiji v župniji Celje – bl. A. M. Slomšek, v ljubljanski nadškofiji pa v Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano. Vsa srečanja bodo potekala med 10.00 in 14.00.


Dodatne informacije dobite v Misijonskem središču Slovenije na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/300–59–50 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].


Letak

Revija za kolednike