Komunikacija bogata z vrednotami

19.11.2016 CCEE

Od 16. do 19. novembra 2016 je v Glasgowu na Škotskem potekalo srečanje škofov in odgovornih za medije pri škofoskih konferencah, ki ga je pripravil Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen tiskovni predstavnik in generalni tajnik dr. Tadej Strehovec.

Škofje in medijski strokovnjaki Cerkve so se v Glasgowu srečali, da bi razpravljali o izzivih in priložnostih povezanih s komunikacijo, ki je lahko tudi »bogata« z vrednotami. Zdi se, da v času, ki ga zaznamuje močan individualizem, kjer postanejo oseba, njena čustva in želje merilo za vsako odločitev in komunikacijo, je osebno pričevanje lastnih prepričanj najpomembnejše in učinkovito sredstvo, da spregovorimo o tem kdo smo in v kaj verujemo. V cerkveni komunikaciji je pričevanje prva vrednota, s katero Cerkev lahko in mora komunicirati.

S pomočjo prispevkov dveh strokovnjakov na tem področju, filozofa Mikolaja Slawkowski-Rode in dr. Mary Neal, so udeleženci srečanja analizirali trenutno vlogo vrednot v sodobni družbi, njihovo nastajanje ter njihov pomen in rabo, ki jo opravijo mediji. Škofje in medijski sodelavci škofovskih konferenc so razpravljali o tem, kako se vrednote pojavljajo in uporabljajo v marketingu, politiki in v kinematografski produkciji.

Navzoče sta na temo medijske vzgoje in družabnih omrežij nagovorila tudi prof. Bruno Mastroiani iz rimske univerze Santa Croce ter Annie McGuiree, svetovalka za družabna omrežja pri BBC-ju. Prefekt Tajništva za komunikacijo pri Svetem sedežu msgr. Dario Edoardo Vigano' je predstavil načrtovane spremembe sredstev družbenega obveščanja Svetega sedeža ter skupne točke za nadaljnje sodelovanje s škofovskimi konferencami v Evropi.