Komunikacija z javnostjo kot izziv in priložnost

15.10.2013 Ljubljana CCEE, Medij
Pri Prešernovem spomeniku Pri Prešernovem spomeniku

Poročilo s srečanja nemško govorečega škofovskega odbora za medije

V Ljubljani je od nedelje, 13. do torka, 15. oktobra 2013, potekalo letno srečanje nemško govorečega škofovskega odbora za medije, ki deluje znotraj Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) in mu od lanskega leta predseduje nadškof metropolit dr. Ivan Devčić z Reke na Hrvaškem. Letošnjega zasedanja se je pod pokroviteljstvom Slovenske škofovske konference, ki jo je zastopal predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, udeležilo 14 udeležencev iz sedmih držav – Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske, Slovenije, Srbije in Švice. Srečanja se je kot zastopnik Svetega sedeža udeležil predstavnik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja.

Prvi dan, v nedeljo zvečer, so se udeleženci zasedanja v predavanju prof. dr. Janeza Juhanta seznanili z življenjem Cerkve na Slovenskem in stanjem v družbi ter bližnjim in širšim zgodovinskim ozadjem, ki zaznamuje današnji čas, s posebnim poudarkom o stanju medijske kulture. Drugi dan srečanja, v ponedeljek dopoldne, so udeleženci posveta spregovorili o letu vere in novostih, ki jih je na področju komuniciranja Cerkve z javnostjo prinesel pontifikat papeža Frančiška. Na osnovi pozitivne izkušnje nemške Cerkve, ki pri oznanjevanju evangelija s spletnim portalom išče učinkovitejše pristope in uporablja razumljivejši jezik za današnjega človeka, so dobili nove spodbude, kako pristopati do oddaljenih in neverujočih, ki se želijo seznaniti z vsebino krščanskega sporočila.

Ob točki krizno komuniciranje so si izmenjali izkušnje in si bili enotni v tem, da je kriza priložnost za samokritiko, resnico, razbijanje predsodkov o Cerkvi in za oznanilo krščanskega sporočila. Kriznim situacijam se ni mogoče izogniti, zato se je na takšne trenutke treba pripravljati v naprej in se v trenutku, ko pridejo, z njimi soočiti in na zastavljene izzive nanje hitro reagirati. Pri tem so pomembne drže, kot prizadevanje za resnico, odkritost, empatičnost, avtentičnost, zanesljivost, odgovornost, razpoložljivost, sodelovanje predvsem s civilnimi mediji, ki dajo cerkvenim pojasnilom večjo kredibilnost in verodostojnost.

V popoldanskem času so udeleženci obiskali založbo Družina, semeniško knjižnico, ljubljansko stolno cerkev sv. Nikolaja in se dlje časa zadržali na Televiziji Slovenija, kjer je z novinarji potekal pogovor o komunikaciji med Cerkvijo in družbo. Ob sklepu dneva so obiskali Radio Ognjišče in Zavod sv. Stanislava. V omenjenih medijskih hišah so potekala tudi snemanja in pogovori s posameznimi člani odbora.

V torek, tretji dan srečanja, so bila na vrsti poročila iz življenja Cerkva v posameznih deželah, od koder udeleženci prihajajo, s posebnim poudarkom na pozitivnih izkušnjah in izboljšanju komuniciranja z javnostjo. Udeleženci zasedanja, mnogi med njimi so bili v Sloveniji prvič, so bili nad srečanjem in različnimi obiski v Ljubljani zadovoljni. Domov so odšli s pozitivno izkušnjo. Prihodnje srečanje nemško govorečega odbora škofov za medije bo konec septembra 2014 v Subotici v Srbiji.

Poročilo je pripravil Andrej Saje.