Koncert klasične glasbe »Deo Gratias« v Piranu

3.5.2014 ob 20:00 Piran Kultura, Koncert

 

V soboto, 3. maja 2014, ob 20. uri bo v dvorani sv. Peregrina (Pastoralno kulturni center Georgios) v Piranu koncert klasične glasbe »Deo Gratias« ob predstavitvi koncertnega klavirja Yamaha C7. Ob tej priložnosti bo tudi koncert pianista in dirigenta Janka Kastelica z Dunaja, ki je piranski župniji podaril koncertni klavir. Na koncertu bosta nastopila še čelist Igor Mitrović ter baritonist Zdravko Perger. Vstop je prost.

Janko Kastelic se je rodil v Ljubljani, mladostna leta pa preživel v Torontu v Kanadi. Študij glasbe je začel najprej na šoli St. Michael's Choir School, nadaljeval pa ga je na Konservatoriju v Torontu (klavir, orgle). Na Akademiji za glasbo je diplomiral iz glasbene teorije, kompozicije in dirigiranja. Kot vsestranski glasbenik deluje na različnih področjih: kot organist/čembalist, zborovodja, korepetitor, klavirski spremljevalec, dirigent in kot skladatelj/aranžer. Delal je v pariški in dunajski Operi, SNG Maribor (umetniški vodja) in v Operi Hamburg.

Igor Mitrović je solo violončelist Simfonikov RTV Slovenija od leta 1994. Študiral je v Ljubljani in Baslu pri Milošu Mlejniku, Antoniu Menesesu ter komorno igro pri Walterju Levinu ( La Salle kvartet). Krstno je izvedel in posnel več skladb slovenskih in tujih skladateljev. Kot solist in član različnih komornih skupin nastopa doma in v tujini. Poučuje na deželnem konservatoriju v Celovcu.

Zdravko Perger je solist v ljubljanski Operi. Za seboj ima lepo število opernih likov med katerimi najbolj izstopajo: Harlekin iz Ariadne na Naksosu, Figaro v Seviljskem brivcu, Belcore v Kapljicah za ljubezen, Chansonet v Gorenjskem slavčku, Germont v Traviati. Posveča se slovenski ljudski in umetni pesmi, predvsem z novitetami in sakralni glasbi. Nastopal je s simfoničnim orkestrom RTV Zagreb, Simfonični orkester Pecsi (Madžarska), Simfonični orkester Camerata Labacensis iz Ljubljane. Gostoval je v Avstriji, Italiji, Avstraliji in na Japonskem. Štiri leta je bil član slovitega Slovenskega okteta. Posnel je zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi.

 

Dodatne informacije dobite pri piranskem župniku Zorku Bajcu na Ulici IX. Korpusa 25 v Piranu, tel. 05/643–34–40 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].