Koncert Slovenskega okteta

15.6.2013 ob 20:00 Murska Sobota Koncert
Slovenski oktet; foto Lojze Kozar ml. Slovenski oktet; foto Lojze Kozar ml.

V okviru praznovanja 1150-letnice prihoda sv. bratov Cirila in Metoda na Moravsko in v naše kraje je bil v soboto, 15. junija 2013, v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti slavnostni koncert Slovenskega okteta, ki ga sestavljajo umetniški vodja Jože Vidic, Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Marjan Trček, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje. Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih. S tem nastopom so želeli počastiti sv. brata Cirila in Metoda, ki sta delovala na naših tleh.

»Sv. Cirila in Metoda upravičeno slavimo vsi slovanski narodi kot svoja blagovestnika, ne zato, ker bi prva med nami širila krščansko blagovest, ampak zato, ker sta s svojim izredno pomembnim misijonskim delom med Moravani in panonskimi Slovenci ter s svojim verskokulturnim vplivom na južne in vzhodne Slovane postavila temelje slovanski krščanski kulturi. Njun vpliv prežema tisočletno zgodovino skoraj vseh slovanskih narodov.« Tako povzema njuno delo življenjepisec nadškof Franc Perko.

Bl. Janez Pavel II. pa dodaja: »Od njiju prihaja k nam tudi poziv, naj skupno gradimo občestvo; in ta poziv velja kristjanom in ljudem našega časa.«

V tem duhu je zadonela pesem Slovenskega okteta, ko so pevci ubrano zapeli Marijine pesmi tujih in domačih skladateljev ter nekaj drugih. Poslušalce je še posebej prevzela in jih dvignila na noge pesem Jožefa Klekla Kaj je Müra šepetala, ki jo je uglasbil Ivan Florjanc, ki se je tudi udeležil koncerta.

Zbrane je v slovenski prekmurski besedi nagovoril tudi krajevni škof dr. Peter Štumpf in izrazil veselje nad lepo pesmijo, ki dviga srca in zdravi dušo. Program je povezovala Klavdija Dominko, pastoralna asistentka pri Pastoralni službi soboške škofije in z izbranimi besedami spomnila na slovanska apostola, ki še živita med nami in nas nagovarjata, da jima sledimo.

Fotografije

Program

Franc Xaver Biebl: Ave Maria

Franz Schubert, Darijan Božič: Ave Maria

Ambrož Čopi: De Maria Virgine – Totus tuus, Sub tuum praesidium

Vytautas Miškinis: Ave Regina Coelorum

Alojzij Mav: Mati moja venec pletem

Silvester Mihelič: O, gospa, Mati moja

Leopold Belar: Lepota Marije Device

Franc Kimovec: Zgodnja danica

Peter Jereb: Ave Marija

Anton Foerster. Večerni ave

Anton Martin Slomšek: Glejte, že sonce zahaja 

Ivan Florjanc, Jožef Klekl: Kaj je Müra šepetala

Janez Jurkovič, Jože Vidic: Opevajmo junaka dva

Damijan Močnik, Primož Trubar: Stati inu obstati

Glej tudi priloženo povezavo.


Pastoralna služba Škofije Murska Sobota