Koprski škof Jurij Bizjak bo maševal na otoku Krku ob Mahničevem dnevu

14.12.2015 ob 18:00 Krk Škofija Koper, Zamejci in izseljenci

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo v ponedeljek, 14. decembra 2015, ob 18. uri maševal v krški stolnici ob obhajanju Mahničevega dne - ob 95-letnici smrti božjega služabnika Antona Mahniča.

Krški škof msgr. Valter Župan je 8. oktobra 2012 v zagrebški katedrali objavil začetek postopka za beatifikacijo škofa Antona Mahniča (1850–1920) in za postulatorja imenoval mag. Saša Ilijića, duhovnika krške škofije, ki je ob tej priložnosti povedal: »Smo na začetku dolge poti in dolge priprave, ki bo gotovo uspešna, če bomo v škofu Mahniču tudi mi vsi našli zagovornika. Vse spodbujam h goreči molitvi, da bi ga povzdignili na čast oltarja. Prav tako mislim, da nam je lik škofa Mahniča – tudi zaradi Hrvaškega katoliškega gibanja in zaradi različnih drugih reči, ki jih je zastavil, posebno pa zgled njegovega življenja – lahko v veliko ohrabritev v času, v katerem živimo, v svetu in v naši domovini. Odkar smo pred desetimi leti njegove zemeljske ostanke iz cerkve Sv. Frančiška Ksaverja v Zagrebu prenesli v krško katedralo, vsako leto ob obletnici njegove smrti redno romamo na njegov grob.«

Škof Anton Mahnič, ki je bil rojen v Kobdilju v župniji Štanjel, je bil krški škof od leta 1896 do 1920. Odlikoval se je z obrambo glagolske pisave, bil je ustanovitelj Hrvaškega katoliškega gibanja, osnoval je tiskarno v Krku, začel je izdajati več časopisov. Mahničevo najbolj pomembno udejstvovanje je bilo zbiranje mladine in obramba katoliških moralnih načel v javnosti, ki je bila prežeta z liberalizmom in sekularizacijo. Po prvi svetovni vojni je bil škof Mahnič od italijanskih oblasti s Krka pregnan v mesto Frascati blizu Rima. Tam je hudo zbolel in odšel v Zagreb, kjer je v sluhu svetosti umrl in bil pokopan. Njegovi zemeljski ostanki so bili leta 2002 iz Zagreba preneseni v krško katedralo.