Kristusovi pričevalci v poslušanju

13.4.2012 Oglej, Italija Laik

Drugo zborovanje škofij severovzhodne Italije v Ogleju

V Ogleju in Gradežu bo od petka, 13. do nedelje, 15. aprila 2012, potekalo drugo zborovanje škofij severovzhodne Italije Aquileia 2 – Oglej 2, ki se bo udeležilo več kot 600 delegatov iz 15 škofij. Slovenijo bosta zastopala upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran in koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak, v Oglej pa bodo prišli tudi škofje iz vseh dežel nekdanjega oglejskega patriarhata.

Goriški nadškof Dino De Antoni v vlogi gostitelja in kot predsednik Škofovske konference Triveneta in škof iz Padove msgr. Antonio Mattiazzo sta s sodelavci na včerajšnji novinarski konferenci predstavila cerkveno zborovanje Oglej 2, ki bo potekalo pod naslovom Kristusovi pričevalci v poslušanju.

Oba sta naglasila, da je zborovanje krajevnih Cerkva iz severovzhoda Italije sad dveletnih priprav, ki so bile opravljene v posameznih škofijah, saj bodo v Oglej in Gradež prišli samo delegati, ki so že vrsto let vključeni v delo in vsakdanje življenje Cerkve.

»Oglej 2 je tu po 22 letih, odkar smo v Ogleju imeli cerkveno zborovanje in med tem časom smo se vsi spremenili, spremenila pa se je tudi Cerkev sama, še najbolj pa družba, v kateri kristjani delujemo in je zato prav, da tudi Cerkev razmisli o sami sebi in pogleda, kako naprej,« je dejal msgr. Antonio Mattiazzo. Povedal je tudi, da bo oglejsko cerkveno zborovanje namenjeno predvsem razmisleku o treh velikih temah in sicer o tako imenovani novi evangelizaciji, o dialogu z različnimi kulturami in o skupnem dobrem.

»V času krize, v kateri živimo, pa naj gre za gospodarsko, družbeno ali politično krizo, se moramo vprašati, kje se je izgubil občutek za skupno dobro,« je dejal msgr. Mattiazzo in dodal, da je pri pripravi omenjenega zborovanja sodelovala vrsta uglednih znanstvenikov, raziskovalcev, laikov in seveda dušnih pastirjev. Cerkev mora po njegovem mnenju danes razmisliti o sami sebi in najti v evangeliju ponovno tisti vir, ki bo služil za prenovo Cerkve in družbe, v katero je potrebno vrniti veselje, upanje ter vero v prihodnost.

V gradeškem kongresnem središču Palacongressi se bo cerkveno zborovanje Oglej 2 začelo v petek, 13. aprila, ob 15.15, ko bo prisotne pozdravil goriški nadškof msgr. Dino De Antoni, prisoten pa bo tudi predsednik Dežele Furlanije Julijske Krajine Renzo Tondo kot tudi drugi predstavniki civilne oblasti. Po uradnem začetku bodo delegati v petek poslušali pričevanje kardinala Marca Ce’ja, ki je pred 22. leti vodil zborovanje Oglej 1. Delegati se bodo v soboto razdelili v deset delovnih komisij, v katerih bodo razčlenili doslej opravljeno delo in sprejeli skupne sklepe. V nedeljo bo v kongresnem centru v Gradežu zaključna skupščina delegatov. Vrhunec dogajanja na cerkvenem zborovanju v Ogleju bo ob 15.30, ko bo z več kot dvajsetimi škofi v starokrščanski baziliki mašno daritev daroval predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco.


Besedilo je pripravil urednik katoliškega tednika Novi glas iz Gorice Jurij Paljk.


Poročilo z dogodka na Radiu Ognjišče