Krkino priznanje dijakinji Škofijske klasične gimnazije

Vida Štrancar - vir ŠKG Vida Štrancar - vir ŠKG

Na letošnji 42. podelitvi Krkinih nagrad in priznanj za srednješolce, ki je potekala v petek, 14. septembra 2012, je priznanje za raziskovalno nalogo prejela tudi dijakinja Škofijske klasične gimnazije Vida Štrancar. V raziskovalni nalogi z naslovom Bakteriofagi, ki je nastala pod mentorstvom profesorja kemije dr. Martina Tineta Pergerja, je zaobjela novejša dognanja o vrsti virusov (t. i. bakteriofagih), ki bi v prihodnosti lahko pomenili alternativo zdravljenju bakterijskih okužb z antibiotiki oz. bi jih lahko popolnoma nadomestili.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič je na slovesnosti podelil pet Krkinih nagrad za raziskovalne projekte ter Krkina priznanja za raziskovalne naloge dvanajstim srednješolcem iz cele Slovenije. Slavnostni govornik na podelitvi je bil prof. dr. Janez Plavec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, ki je poudaril pomembnost spremljanja mladih znanstvenikov od začetkov v osnovni šoli, pa do smelejših korakov na njihovi poklicni raziskovalni poti. To je eden od glavni namenov Sklada Krkinih nagrad, poleg tega pa želijo spodbuditi tudi sodelovanje ter pretok znanja in idej med izobraževalnimi ustanovami in podjetji v gospodarstvu.


Poročilo je pripravila pomočnica direktorja v Zavodu sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar, ki je na voljo tudi za dodatne informacije, tel. 01/582–21–51, e-naslov: [email protected].