Letna konferenca »Etična vprašanja ob koncu življenja« v Zavodu sv. Stanislava

24.10.2014 ob 18:00 Zavod sv. Stanislava Cerkev na Slovenskem, Izobraževanja, Škofija Ljubljana
dr. Roman Globokar, direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar, direktor Zavoda sv. Stanislava

Združenje povezuje bioetike in moralne teologe v srednjeevropskih državah, svoj sedež pa ima na Dunaju. Predsednica združenja BCE je prof. dr. Sigrid Müller, dekanja katoliške teološke fakultete na dunajski univerzi. Predavanja bodo potekala v nemščini in angleščini.

V predavanjih bodo osvetljeni teološki, medicinski, pravni in filozofski vidiki povezani z umiranjem in etičnimi dilemami ob koncu človeškega življenja. Z napredkom medicine se odpirajo nova etična vprašanja, na katere bodo iskali odgovore strokovnjaki z različnih področij in iz različnih držav. Predavanja bodo odprta tudi za širšo javnost.

Gre za zelo aktualna vprašanja, ki se pojavljajo ne samo v medicinski stroki, ampak tudi v širši javnosti: Do kdaj je smiselno vzdrževati človeško življenje s sodobnimi medicinskimi napravami? Kdaj lahko govorimo o evtanaziji? Kako gotova je definicija možganske smrti? Je etično umetno podaljševati človeško življenje?

V petek ob 18.00 bo ugledni teolog z univerze v Freiburgu v Nemčiji prof. dr. Gisbert Greshake spregovoril o bibličnem pogledu na umiranje in smrt.

V soboto dopoldne pa bodo spregovorili pediater dr. Urh Grošelj z Medicinske fakultete v Ljubljani o etičnih dilem ob koncu življenja na oddelku za intenzivno nego, pravnik doc. dr. Blaž Ivanc s Fakultete za zdravstvene vede v Ljubljani o pravnih in etičnih vprašanjih, povezanih s pravico do življenja in teologinja doc. dr. Suzana Vuletić s Teološke fakultete v Đakovu na Hrvaškem o medicinskih in etičnih vidikih podaljševanja umiranja.

V priponki najdete celoten program srečanja in plakat.

Za dodatne informacije se obrnite na: [email protected].

 

dr. Roman Globokar


Pripete datoteke:

Program konference.pdf