Letni koncert zbora ljubljanskega semenišča

26.5.2013 Ljubljana Bogoslovje, Koncert

Marijina kongregacija slovenskih bogoslovcev in duhovnikov ter Bogoslovno semenišče Ljubljana pripravljata letni koncert zbora ljubljanskega semenišča, ki bo v nedeljo. 26. maja ob 19.30, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Zbor bo pel pod vodstvom Gregorja Klančiča.

V letu vere, ki ga obhajamo, se bo zbor predstavil s programom pesmi cerkvenega leta. Ob premišljevanju odlomkov iz Katekizma Katoliške Cerkve bodo povezali Kristusovo skrivnost, ki se je učlovečila na Zemlji in jo ponosno izpovedujemo v Veroizpovedi (Credu). Vera je nadnaravni Božji dar, za kar smo lahko hvaležni Bogu in oznanjevalcem, ki so nam jo posredovali. Letos se spominjamo 1150-letnice prihoda svetih bratov Cirila in Metoda na Moravsko. Po teh pristnih oznanjevalcih smo postali kristjani, ki moramo z življenjskim zgledom in pričevanjem besede razodevati novega človeka, ki smo ga oblekli s krstom in močjo Svetega Duha.

Predstavitev zbora

Petje v semenišču je verjetno staro toliko kot samo semenišče, torej kakih 300 let. Že od nekdaj so se bogoslovci ukvarjali s petjem, tako v manjših kot v večjih zasedbah, saj je petje umetnost, ki veliko pripomore k lepšemu in bogatejšemu bogoslužju. Zbor ljubljanskega semenišča izvaja tako cerkveno kot posvetno glasbo različnih slovenskih in tujih avtorjev. Priložnostno prepeva pri mašah v semeniški kapeli in ljubljanski stolnici, v dvorani Teološke fakultete in pri raznih drugih slovesnostih. Pred prazniki v manjši zasedbi poje koralne odpeve pri slovesnih večernicah v stolnici. Zbor ljubljanskega semenišča so skozi zgodovino vodili različni zborovodje, med njimi Venčeslav Snoj, Jože Trošt, Marko Vatovec ter številni bogoslovci. Trenutno zbor vodi Gregor Klančič.


Dodatne informacije dobite pri Mateju Gnidovcu na GSM 031/482–212 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].