Letno srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc v Kölnu - poročilo

14.7.2012 Köln in Bonn, Nemčija CCEE
Udeleženci srečanja tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih na sedežu DBK v Bonnu - Foto Brenda Drumm (Irska škofovska konferenca) Udeleženci srečanja tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih na sedežu DBK v Bonnu - Foto Brenda Drumm (Irska škofovska konferenca)

Od srede, 11. do sobote, 14. julija 2012, je v Kölnu v Nemčiji potekalo letno srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc (CCEE),[1] ki se ga je v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) udeležil sodelavec tiskovnega urada Aljoša Vodopivec.

Tiskovni predstavniki, uradni govorci in sodelavci uradov za stike z javnostjo evropskih škofovskih konferenc so štiri dni razpravljali o načinih komuniciranja Cerkve glede njenega financiranja. Tiskovni predstavniki škofovskih konferenc z Nemčije, Poljske in Francije so predstavili svoje izkušnje in primere dobre prakse, preko katerih vzpostavljajo konstruktivno komunikacijo in profesionalen odnos z medijskimi hišami. Član luksemburškega državnega sveta in nekdanji partner finančne hiše KPMG-Luxembourg Roger Molitor je predstavil pomen jasnih in transparentnih finančnih poročil tako za podjetja, kot za vse ustanove, ki prejemajo javna sredstva. Molitor je v svojem referatu izpostavil zavezanost Cerkve k preglednemu poslovanju, saj v javnosti uživa veliko zaupanje in le tako lahko ohrani svojo moralno avtoriteto.

Večji del štiridnevnega srečanja so udeleženci spoznavali delo in življenje Katoliške Cerkve v Nemčiji ter njen odnos do medijev. Tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference (DBK) Matthias Kopp in glavni urednik Katoliške tiskovne agencije (KNA) Ludwig Ring-Eifel sta spregovorila o nemškem medijskem prostoru, generalni tajnik DBK p. Hans Langendörfer DJ pa je predstavil pozitivne vidike obiska papeža Benedikta XVI. septembra 2011 v Nemčiji. Zbrane je nagovoril tudi kölnski pomožni škof msgr. Heiner Koch ter na kratko orisal pastoralno skrb v tej največji nemški škofij za priseljence, kakor tudi delo nemške Cerkve za svoje rojake po svetu.

Udeleženci so se srečali s predstavniki katoliškega radia kölnske nadškofije DomRadio, v Bonnu pa so obiskali zvezni center katoliških medijev Katholisches Medienhaus ter prostore radia in televizije Deutsche Welle.

Poročilo je pripravil Aljoša Vodopivec.

 


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.