Srečanje generalnih tajnikov škofovskih konferenc Evrope v Tirani

25.6.2023 Tirana, Albanija CCEE, COMECE

V Tirani se je od četrtka 22. junija do nedelje 25. junija odvijalo srečanje evropskih generalnih tajnikov škofovskih konferenc. Navzoči so bili predstavniki 26 škofovskih konferenc, tudi slovenske.

Program se je začel s predstavitvijo novih članov. Generalna tajnica SŠK je ob predstavitvi na kratko spregovorila o nedavnem forumu Mir tebi, Evropa! Mir tebi, Balkan! v Kopru, čemur so vsi navzoči prisluhnili z veliko pozornostjo.

V uvodnem delu srečanja so spregovorili tudi predstavniki Ukrajine in sicer o trenutni vojni situaciji ter prizadevanjem, da bi ljudem pomagali na vse mogoče načine.

V prvem delovnem dopoldnevu so prisluhnili malteškemu nadškofu msgr. Charlesu Scicluni, ki se je v svojem predavanju osredotočil na vprašanje o tem, kakšno upanje lahko Cerkev danes prinaša Evropi. Opozoril je na dvajseto obletnico dokumenta Cerkev v Evropi. Posebej je poudaril, da so težave Evrope, pa tudi znamenja upanja in možne poti, ki jih Evropa doživlja danes, bili razčlenjeni že v tem dokumentu. Ob ponovnem branju so se strinjali, da dokument ohranja aktualnost za nas danes in nas lahko vodi v razmišljanje o prispevku, ki ga Cerkev daje Evropi v smislu prebujanja upanja danes.  

V popoldanskem delovnem času se jim je pridružil dr. Johannes Hartl iz Augsburga. V obliki osebnega pričevanja je predstavil dogajanje v Domu molitve, ki ga je ustanovil v svojem domačem mestu. V njem se k molitvi zbira veliko število ljudi. Značilno je, da molitev poteka 24 ur na dan, izhodišče in vizija pa temeljni na treh predpostavkah: (1) Jezus je vreden tega, da ga slavimo brez prenehanja. (2) Molitev spreminja ozračje. (3) Ljudje potrebujejo kraje, kjer lahko doživijo molitev in učijo moliti. 

Sveto mašo v petek zvečer so obhajali v katedrali v Tirani, predsedoval je tiranski nadškof Arjan Dodaj.

V tretjem delovnem času nam je p. Giacomo Costa DJ predstavil razmišljanje ob celinskem dokumentu sinodalnega zasedanja v Pragi ter delovnem dokumentu v pripravi na oktobrsko sinodalno zasedanje.

V dneh zasedanja smo prisluhnili poročilom o dogajanju v posameznih škofovskih konferencah ter o delu komisij na ravni Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE).

V tem obdobju škofovske konference v Evropi razmišljajo o sinodalnih temah, povezujejo vsebine celinskega zasedanja v Pragi s pravkar objavljenim delovnim dokumentom, hkrati pa se usmerjajo v bližnji svetovni dan mladih v Lisboni.

Dogovorili so se, da se bo naslednje srečanje generalnih tajnikov odvijalo v Španiji v juniju 2024.

Tiskovni urad SŠK