Literarni večer z Matejo Gomboc

Nedavno je pri tržaški založbi Mladika izšla zbirka kratke pripovedne proze Mateje Gomboc z naslovom Pozneje se pomeniva.

Predstavitev bo v sredo,  21. 5. 2014, ob 20. uri v Knjižnici dr. Antona Breznika. Pogovorni večer bo vodil Andrej Bartol, sodelovali pa bodo tudi Nadia Roncelli, Marij Maver kot urednik z založbe Mladika ter Vita Žerjal Pavlin kot avtorica spremne besede. Spremljajoči kulturni program bo sooblikovala glasbena skupina Rožnice in drugi dijaki Škofijske klasične gimnazije.

V zbirki avtorica pripoveduje zgodbe žensk različnih starosti in iz različnih socialnih okolij, pripoveduje o prelomnih trenutkih v njihovem življenju, ki odpirajo okno v njihov čustveni, doživljajski in duhovni svet. Te so junakinje iz preteklosti – aleksandrinke, ženske, zaznamovane od vojnega časa in povojnih pobojev – in iz sedanjosti, skupno jim je to, da so ujete v razsežnost, ki jo zaznamuje tiho nasilje neizraženih besed, neudejanjenega upora, neizživetih čustev, a hkrati želja po spoznanju, hrepenenje po uresničenju lastne usode in iskanje rešitve.

Mateja Gomboc je profesorica slovenščine in italijanščine na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in sooblikovalka revije Mavrica. Piše učbenike za slovenski jezik, v domišljijskem svetu pa ustvarja zgodbe za otroke in  odrasle.

 

Veseli bomo vašega obiska!

 

Lily Schweiger Kotar