Luč miru iz Betlehema v Sloveniji

14.12.2014 Cerkev na Slovenskem Mir, Laik, Skavt

Koliko nam je mar? Luč miru iz Betlehema kmalu spet v Sloveniji

Letošnje geslo Luči miru iz Betlehema nagovarja in zahteva opredelitev. Za Tvoj dar mi je ______________ mar. Koliko nam je resnično mar? Je mir le obrabljena beseda, ki jo uporabljamo, ko pripravljamo velike govore in gradimo gradove v oblakih? Ali pa je to beseda, dejstvo, dar – za katerega smo pripravljeni tudi kaj storiti?

Poslanica

»Hvala, Prijatelj.
Dobil sem Tvoj dar.
Prižgal si ga v Betlehemu in poskrbel,
da je prišel do mene. Sprašujem se,
zakaj sem ga dobil.«
»Dobil si priložnost. Bodi odgovoren
in pusti svoj pečat. Poskusi.
Koliko ti je mar?«

Luč miru iz Betlehema povezuje. Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerske organizacije pa so Zveza tabornikov Slovenije - nacionalna skavtska organizacija, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov in člani Slovenske zamejske skavtske organizacije. Mir širijo skupaj – vsem.

Luč miru naj sveti tudi doma

Namen akcije Luč miru iz Betlehema je, da bi na božični večer gorela v čim več družinah v vseh državah Evrope in jim prinašala mir. Družina je okolje, skupnost, ki vzgaja v vrednotah. Kraj, kjer se otrok nauči smernic, ki ga vodijo skozi življenje.

Vsako leto prinesemo Lučko miru od skavtov zato, da podpremo akcijo, da tudi mi postanemo delček ogromne decemberske skavtske zgodbe, njenega humanitarnega sporočila in daru. Doma se pozna, da Lučka sama po sebi prinese neko toplino v prostor in med družinske člane. Nesemo jo še staršem, babicam, dedkom, prababicam, pradedkom ... Res je prijetno videti tople plamenčke, ki so razporejeni po oknih, ko se pripeljemo v zimskih mesecih domov iz službe in je že tema. Vsak dan znova se zazremo v njih, jih opazimo, ozavestimo, da je to v bistvu tista lučka z veliko začetnico - Lučka "miru".  Odkar so v hiši še otroci, pa je Lučka še posebej zanimiva atrakcija meseca, "Lučka, lučka!". Učimo se, da je to drugačna lučka, ki je ne smemo pihnit, ampak jo moramo skrbno čuvat, da plamen miru ne ugasne - kar je poseben izziv za razumevanje pri otrocih.

Družina Tehovnik iz Vrhnike

 

Ker nam je mar

Letošnji dobrodelni izkupiček bo namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč. Podarjen bo preko projekta Botrstvo.

Kje lahko dobim plamen Luči miru iz Betlehema?

Luč miru iz Betlehema bo iz Dunaja v Sloveniji prispela v nedeljo, 14. decembra, kjer jo bomo sprejeli na regijskih sprejemih.

Ljubljanski nadškof bo Luč miru iz Betlehema sprejel pri maši  17. 12. 2014, ob 19:00, v cerkvi Marijinega oznanjenja (Prešernov trg)..

Alpe Adria izmenjava Luči miru iz Betlehema je tradicionalno srečanje odraslih skavtov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije, ki vsako leto pred božičem poteka v drugi državi.  Letošnje srečanje organizirajo slovenski odrasli skavti, 20. 12. 2014 ob 9:00, v Celju pod geslom Prinašam luč, podarjam mir.

 

Barbara Fužir
Foto: Miro Pivar (družina Tehovnik)