Maša ob godu sv. Hieronima v emonski krstilnici Zgodnjekrščanskega centra

30.9.2018 ob 17:00 Ljubljana Zgodovina, Svetnik
V nedeljo, 30. septembra 2018, ob 17. uri Patristični inštitut TEOF Victorinianum v parku Zgodnjekrščansko središče ob ostankih emonske krstilnice organizira sveto mašo ob godu sv. Hieronima. Maša bo v latinskem jeziku. Odgovori bodo projicirani na platno.
 
Cerkev časti sv. Hieronima kot prevajalca in razlagalca Svetega pisma ter enega od štirih velikih zahodnih cerkvenih učiteljev. Evzebij Sofronij Hieronim (roj. ok. 345), eden od štirih velikih zahodnih cerkvenih očetov, najbolj znan po prevodu Svetega pisma v latinščino, je bil z zgodnjekrščansko skupnostjo v rimski Emoni tesno povezan. Ohranili sta se dve pismi, ki ju je pisal v Emono v letih 376/377: eno skupini emonskih devic, Ad virgines Haemonenses, drugo menihu Antoniju, Ad Antonium monachum. Pismi sta očitno del dlje trajajoče korespondence z živahno skupnostjo prvih kristjanov v Emoni. Na podlagi obeh lahko domnevamo, da je v Emoni ali njeni bližini deloval moški samostan. Glede obstoja ženskega samostana dokaz ni enoznačen, saj izraz virgines Haemonenses ne pomeni nujno redovnic, ampak skupino zaobljubljeno vzdržnih žena.
 
Po sveti maši bo priložnost za:
  • Spomin nedavno preminulih profesorjev klasične filologije:  dr. Erike Mihevc Gabrovec in dr. Primoža Simonitija
  • Predstavitev novih rimskih arheoloških odkritij v Emoni
  • Predstavitev novoodkritega dela Fortunacijana Oglejskega
  • Napoved jubilejnega leta ob 1600-letnici Hieronimove smrti

 

Zgodnjekrščansko središče v Ljubljani
V 4. in 5. stoletju po Kr. je bila nekdanja emonska hiša središče kristjanov. Na območju ene zazidalne parcele med pravokotno prepletenimi cestami Emone so bili urejeni prostori krstilnice in krščanske bazilike, prve na tem območju.

Na Erjavčevi cesti, nasproti Cankarjevega doma, je arheološki park Zgodnjekrščansko središče. Tu so arheološka izkopavanja odkrila rimsko stanovanjsko zgradbo. Kot večina emonskih hiš je bila zgrajena v začetku prvega stoletja po Kristusu. V skoraj 500 letih svojega obstoja je bila večkrat prezidana. Prva večja prezidava se je zgodila na začetku četrtega stoletja, ko so obnovili tlake, uredili hipokavstno ogrevanje in prizidali tri bazenčke, kar kaže, da so stavbo morda spremenili v zasebno kopališče.

V drugi polovici četrtega stoletja je bil del hiše prezidan v zgodnjekrščansko molilnico. Velika sprememba se je zgodila v začetku petega stoletja, ko so ob osrednjem dvorišču zgradili pravokotno krstilnico z bazenčkom v sredini za krščevanje. Krstilnica je tlakovana z večbarvnim mozaikom, v katerega so vstavljeni napisi z imeni Emoncev, ki so darovali sredstva za njegovo izdelavo. V krstilnico je vodil pokrit hodnik (portik) z večbarvnim mozaikom, v katerega je vstavljen napis z imenom graditelja, arhidiakona Antioha. To dokazuje obstoj močne skupnosti prvih kristjanov v Emoni v tistem času, ki jo potrjujejo tudi v pisnih virih izpričani emonski škofi.

Povzeto po spletni strani Mestnega muzeja Ljubljana.