Mednarodna znanstvena konferenca Resonanca in odtujenost: Kriza odnosov v sodobnem svetu

Od 3. do 5. novembra 2022 v Celju poteka mednarodna znanstvena konferenca Resonance and Alienation: Crisis of Relationships in the Modern World/Resonanca in odtujenost: kriza odnosov v sodobnem svetu, ki jo organizira Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani.

Gre za osemnajsto zaporedno konferenco iz niza simpozijev, ki od 2005 potekajo v Celju in Ljubljani. Usmerjeni so na presek tematskih sklopov religije in etike. Zadevajo aktualna vprašanja, ki jih skušamo osvetliti predvsem z vidikov humanistike, čeprav tudi drugih ved ne izključujemo, saj so konference interdisciplinarne narave.

Resonanca kot nihajoč dinamičen odnos

Ta človeku omogoča, da se v sodobni pospešeni družbi sprememb uspešno prilagaja. Kot temeljni pojem, ki uokvirja prihodnost, resonanca narekuje redefinicijo religije in teologije v luči relacijskega modela, ki spodbuja medverski dialog in sodelovanje, na področju etike pa v ospredje postavlja vprašanje globalne pravičnosti. Obravnavani tematski sklop tako zajema področja teologije, filozofije, edukacije, etike in druga. Nastopilo bo 25 predavateljev iz 7 evropskih držav: Nizozemske, Finske, Madžarske, Romunije, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Glavno predavanje bo imel drs. Michaël von Bönninghausen z Nizozemske. Vsa predavanja bodo v angleščini.

Konferenca je del raziskovalnega programa P6―0269 Religija, etika, edukacija in izzivi sodobne družbe, ki ga izvajamo na TEOF, financira pa ga ARRS. Prispevki bodo izšli v zborniku pri ugledni znanstveni založbi LIT Verlag.

Več informacij je na voljo na spletni strani konference: Information for Participants | CELJE INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE (arnes.si)