Misijonar Opeka slovenskim škofom: 'Biti blizu vsakomur!'

3.12.2023 Sveti Duh, Škofja Loka Misijonar, SŠK
Foto: Tiskovni urad SŠK Foto: Tiskovni urad SŠK

V nedeljo, 3. decembra 2023, so se v Hiši kruha pri Svetem Duhu pri Škoflji Loki slovenski škofje srečali z misijonarjem Pedrom Opeko, ki se te dni mudi na obisku v Sloveniji.

Škofje so v pogovoru misijonarja Opeko vprašali predvsem o njegovem pogledu na Cerkev v Sloveniji in Evropi. G. Opeka je z njimi podelil svoje bogate izkušnje oznanjevanja evangelija, predvsem pa poudaril, da mora biti Katoliška cerkev bolj odprta za vsakogar. Prav s tem prepričanjem se je sam podal na pot gradnje misijona. Prvič je odšel na Madagaskar kot bogoslovec med leti 1970 in 1972, drugič pa že kot duhovnik leta 1976 in tam ostal do danes.

Pedra Opeka je ob srečanju z ljudmi, ki živijo na obrobjih smetišča glavnega mesta Antananariva, pretresla velika revščina, v kateri živijo. Skupaj s somišljeniki je leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji), katere namen je pomagati ljudem, da se rešijo iz začaranega kroga revščine.

Misijonar Opeka je škofe spodbudil, naj se v Sloveniji daje vedno več prostora sodelovanju laikov v bogoslužju. Poudaril je slovensko ljubezen do petja, na kateri je treba graditi naprej in je značilna tudi za Malgaše. Hkrati je poudaril, da v teh dneh, ko obiskuje slovenske kraje, opaža veliko ljudsko vero, ki tli v Slovenskem narodu. Izrazil je tudi prepričanje, da bi se morali vrniti k misijonarskemu veselju, ki ga je Cerkev doživljala po 2. vatikanskem koncilu.

Predvsem pa je tako škofom kot duhovnikom na srce položil, naj bodo vedno blizu ljudem v vseh njihovih stiskah, ter pri tem za zgled postavil škofe in duhovnike na Madagaskarju, ki skupaj s svojimi verniki živijo v revščini, vendar z veseljem in bližino oznanjajo evangelij. Misijonar Opeka je prepričan, da se pri tem lahko zgledujemo tudi po zadnjih treh papežih, predvsem trenutnem svetem očetu Frančišku.

Srečanje se je zaključilo s prošnjo slovenskih škofov, naj jim misijonar Pedro Opeka podeli blagoslov, ter z medsebojno zavezo k povezanosti v molitvi. Škofje so obljubili tudi konkretno finančno pomoč misijonarjevemu delu z ubogimi. Srečanje z g. Pedrom Opeko je bilo tudi uvod v duhovne vaje, ki so jih po pogovoru z misijonarjem začeli slovenski škofje.

Dr. Gabriel Kavčič,
tiskovni predstavnik SŠK