Mladi katoličani med Naj prostovoljci

23.6.2017 Brdo pri Kranju Cerkev v Sloveniji, Mladina
Katoliška mladina na podelitvi Naj prostovoljec Katoliška mladina na podelitvi Naj prostovoljec

Slavnostna podelitev priznanj »Prostovoljec leta 2016«, ki jih je že petnajstič zapored podelil Mladinski svet Slovenije, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, je potekala v torek, 20. junija, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Na zaključni prireditvi natečaja »Prostovoljec leta«, katerega namen je pokazati javnosti, da je prostovoljstvo izjemno raznovrstno, koristno za prostovoljce in družbo predvsem pa, da si zasluži ugled in pozornost, so podelili nazive v šestih kategorijah: Naj prostovoljec/ka leta 2016, Naj prostovoljski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo, priznanji za posebne dosežke, Naj mladinski voditelj 2016 ter Naj mladinski projekt 2016. 

Na natečaju so skupno prejeli 237 prijav s strani organizacij, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom.

V starostni skupini do 30 let je Anita Merhar, SKAM – Skupnost katoliške mladine, prejela naziv Naj prostovoljka leta 2016 za njeno prostovoljsko dejavnost pri Stični mladih, največjem vseslovenskem srečanju katoliške mladine. Anita je članica ekipe za formacijo in dolgoletna voditeljica dijaškega programa Stične mladih.

Anita ob prejemu naziva:

»Priznati moram, da je bilo prejetje naziva Naj prostovoljke res veliko presenečenje. Občutek hvaležnosti in veselja, bi verjetno najbolj opisal tisti trenutek. 

Trenutno me najbolj obdajajo občutki hvaležnosti za vse izkušnje, poznanstva in spoznanja, ki so se izoblikovala in spletla tekom vseh let prostovoljstva. Le to mi predstavlja del življenja, saj me spremlja že od kar sem se začela zavedati, da v življenju ni pomembno samo kaj postanemo, temveč kdo postanemo in kam usmerimo pogled. Pisana izkušnja prostovoljstva pa mi je pri tem veliko pripomogla, in še kar traja. Prejeto priznanje mi tako pomeni potrditev, da sem na pravi poti, hkrati pa  tudi spodbudo za vse nove izzive in priložnosti.«

 

Naziv za Naj mladinskega voditelja 2016 je prejel Primož Mekuč, ZSKSS – Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, in sicer za izjemne dosežke, vztrajnost in odločnost pri vodenju skupine popotnic in popotnikov iz stega Kranj I. Primož pri svojem delu zasleduje osebni moto: »S plemenitostjo doseči zdrav skavtski um in telo, ki bosta v pomoč sočloveku.«

Kaj naziv pomeni Primožu in zakaj je mladinski voditelj:

 »Skavtstvo me spremlja že od malih nog in je skozi čas preraslo v način življenja. Ko se ti zdi ena stvar tako dobra za skupnost, ti ni težko žrtvovati časa. Pri skavtih je res veliko dobrih voditeljev, zato me je to, da bodo predlagali mene, precej presenetilo. Nagrada tako ni kar tako in bi si želel, da bo zgled navdušil še več mladih za skavtsko pot.

Biti mladinski voditelj se mi zdi precejšen privilegij. Najprej hvaležnost, da so mi je Bog dal talente in za to, da me je vztrajnost ter spodbuda bližnjih pripeljala do tega, da sem jih razvijal. Druga stvar je pa to, da mi socialno-ekonomske razmere omogočajo, da lahko posvetim ves ta čas za vodenje lokalne enote in projekte. Ko enkrat spoznaš vse te 'odgovornore' ljudi in doživiš toliko nepozabnih trenutkov, se navdušiš do te mere, da vprašanje zakaj, ne pride več na dan.

 

Posebno priznanje za mednarodno prostovoljstvo pa je prejela Katja Ravnikar, MIC – Mladinski informacijski center, za njeno izjemno sodelovanje pri programu POTA – program mednarodnega skupinskega prostovoljstva.

Katja ob prejemu posebnega priznanja:

»Ob prejemu posebnega Priznanja za mednarodno prostovoljstvo sem zelo presenečena in vesela. Prostovoljstvo in z njim tudi mednarodno prostovoljstvo je v zadnjih letih postalo velik in nepogrešljiv del mojega življenja. Priznanje mi daje novo spodbudo in motivacijo, da res delam nekaj dobrega.

Zavedam se, da namen prostovoljstva ni spreminjanje sveta, ampak ko sem na prireditvi videla tako množico različnih prostovoljcev in prostovoljk se mi je zazdelo, da ga po malem že bogatimo in spreminjamo (na bolje), vendar se tega samo premalokrat zavedamo. Vesela sem, da je prostovoljstvo moje poslanstvo in se že veselim novih dogodivščin, ki mi jih bo prineslo.«

 

Vsem trem mladim nadobudnim prostovoljcem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko uspehov in doprinosa slovenski družbi skozi prostovoljstvo!

Zahvaljujemo se tudi vsem prostovoljcem, ki delujejo v različnih organizacijah, a je njihovo delo velikokrat širši javnosti nevidno, kljub temu da veliko prispevajo k napredku slovenske družbe in pomagajo pomoči potrebnim!

 

SKAM – Skupnost katoliške mladine