Molitev Cerkva v Evropi za mir v Ukrajini

14.9.2022 Evropa CCEE, Evropa, Mir

Na praznik povišanja svetega križa, v sredo, 14. septembra 2022, bodo po različnih krajih v Evropi in Sloveniji potekale molitve za mir v Ukrajini.

Na pobudo predsednika Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) in nadškofa v Vilni msgr. Gintarasa Grušasa se bodo lokalne Cerkve v Evropi na praznik, ki časti krščansko znamenje našega odrešenja, bodo lokalne Cerkve v Evropi na praznik, ki časti krščansko znamenje našega odrešenja in se v vzhodnem obredu praznuje na posebno slovesen način, skupaj povezale v molitvi za mir. Skupna oblika molitve bo tiha evharistična adoracija.

V Sloveniji bodo molitveni dogodki potekali v naslednjih krajih:

  • Molitev za Ukrajino pred Najsvetejšim bo v ljubljanski nadškofiji ob 18.30 v župnijski cerkvi Ljubljana – Koseze. Prenos bo na spletni strani: https://zupnija-lj-koseze.rkc.si/prenos-rednih-svetih-mas-iz-zupnijske-cerkve/
  • V mariborski nadškofiji bo molitev za mir v Ukrajini v mariborski stolnici. Molitev pred Najsvetejšim bo od 8.30 do 19.00 ter se bo sklenila z večerno sveto mašo.
  • V Škofiji Novo mesto bo molitev potekala v župnijski cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu (pri Frančiškanih). Molitev se bo začela s tiho adoracijo pred Najsvetejšim ob 17.00. Ob 18.30 bo molitev rožnega venca za mir in ob 19.00 sveta maša za mir.

Evropski katoličani smo se na pobudo CCEE v preteklosti že povezali v molitvi: leta 2020 za končanje epidemije covida-19, leta 2021 za žrtve epidemije ter letos ob priložnosti posvetitve in izročitve Rusije in Ukrajine Marijinemu Brezmadežnemu srcu.