Na Sveti Gori maša za domovino ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

Maša za domovino ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije na Sveti Gori. Maša za domovino ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije na Sveti Gori.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo »Veteran« iz Nove Gorice je tudi letos v sodelovanju z Vojaškim vikariatom in Škofijo Koper, v soboto, 26. oktobra 2013, pripravilo mašo za domovino na Sveti Gori. Koprski škof dr. Jurij Bizjak je poudaril, da so ideali, ki so navdihovali tudi slovensko osamosvojitveno vojno, občečloveški in trdno stojijo na zdravih duhovnih temeljih. Duhovno izročilo nas lahko tudi danes povezuje in nam zagotavlja trden temelj za skupno sožitje in prizadevanje za skupno blaginjo.

Predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), upokojeni polkovnik Srečko Lisjak, je poleg spomina na umrle v vseh vojnah in še posebej v naši osamosvojitveni vojni, poudaril tudi potrebnost spominjanja in ponosa na vse bitke v preteklosti našega naroda, ki so pripeljale do uresničitve sanj naših prednikov - samostojne države.

Za »našo« vojno, ki se je dejansko zaključila z odhodom agresorskih vojakov, pa je naštel sedem poudarkov, ki to vojno kljub vsemu delajo drugačno in zaradi česar smo na to obdobje lahko upravičeno ponosni. Te značilnosti so: »Nismo izvajali prisilne mobilizacije. Nismo imeli zaveznikov. Nismo se bojevali zunaj meja Slovenije. Nismo morili, uničevali, požigali in ropali. Nismo se maščevali poražencem. Nismo izgubili niti koščka ozemlja. In nismo razdelili slovenskega naroda.«

Po maši so se vsi udeleženci zadržali na družabnem srečanju in prijateljskem klepetu ter so poleg obujanja spominov načrtovali podoben shod tudi naslednje leto.


MIlan Pregelj, vojaški kaplan