Nadškof Zore daroval sveto mašo za domovino ob 30. obletnici samostojne Slovenije

22.6.2021 Ljubljana 30 let samostojnosti, Država, SŠK
Foto: Tatjana Splichal Foto: Tatjana Splichal

V torek, 22. junija 2021, je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore daroval sv. mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti.

Zahvalne svete maše za domovino pred dnevom državnosti so se udeležili predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, predsednik državnega zbora gospod Igor Zorčič in predsednik državnega zbora Republike Avstrije gospod mag. Wolfgang Sobotka, predsednik vlade gospod Janez Janša, predsednik državnega sveta gospod Alojz Kovšca, predsednik Vrhovnega sodišča gospod Damjan Florjančič, Varuh človekovih pravic ter ministrice in ministri.

Pri sveti maši za domovino so bili prisotni tudi predstavniki družbenega, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja, evropski in državni poslanci, predstavniki Slovenske vojske in Policije ter škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak, Aleksandar Obradović v imenu Srbske pravoslavne cerkve in mufti Nevzet Porić v imenu Islamske skupnosti v RS. 

Kot vsako leto se je svete maše udeležilo večje število veleposlanikov v Republiki Sloveniji z dekanom diplomatskega zbora apostolskim nuncijem v Republiki Sloveniji na čelu.

Skupaj z nadškofom Zoretom so somaševali slovenski nadškofje in škofovski ter številni duhovniki.

Predstavniki vojaškega vikariata so prebrali Božjo besedo in prošnje vernikov, pri maši pa so bili prisotni tudi članipolicijskega vikariata in višji redovni predstojniki in predstojnice.

Sveto mašo je neposredno prenašal Radio Ognjišče.


Članek: »Maša za domovino«: (zgolj) verski obred ali versko, diplomatsko in državotvorno dejanje? (Bogoslovni vestnik/Theological Quarterly 80 (2020) 1, 145—159)


Osrednje glasbeno delo letošnje maše za domovino je Missa Seraphica frančiškana p. Hugolina Sattnerja, čigar 170. obletnico rojstva obeležujemo v letošnjem letu. Sattner je bil en pomembnejših slovenskih skladateljev na prelomu 19. in 20. stoletja, njegova cerkveno-glasbena dela pa so še danes izjemno priljubljena. Je avtor prvega slovenskega oratorija Assumptio (Vnebovzetje blažene Device Marije), njegova Missa Seraphica pa po mnenju mnogih velja za našo najlepšo uglasbitev mašnega ordinarija.

Ob obeleževanju 30. obletnice samostojne Slovenije, se letos spominjamo dogodka, ko nas je pred 25 leti obiskal papež sv. Janez Pavel II. Pesem Tisoč let je že minilo Rože Gantar, ki jo je skladatelj Damijan Močnik uglasbil prav za tisto priložnost, v svoji vsebini povzema vso našo zgodovino. 

Slovenski narod se je vselej izročal v varstvo Božje Matere Marije, zato so njej posvečene številne pesmi, od ljudskih do zborovskih. Pesem Poglej na nas z višave skladatelja Stanka Premrla, stolnega regens chorija in avtorja napeva slovenske himne, izraža zaupanje v Marijino varstvo, ko ji na koncu kličemo: dobrotno nam ohrani dom in rod!

Stanko Premrl je v svoji dejavni poklicni poti vzgojil vrsto odličnih glasbenikov. Med njimi Antona Jobsta, ki je ustvaril številne zborovske skladbe, v katere je na prepričljiv način vnesel čutenje slovenskega človeka. 

Pobožnost do evharistije se izraža enkrat v mogočnih himnah, drugič v osebnih slavljenjih. Tako bo med obhajilom zadonela prepoznavna pesem Mogočno se dvigni, ki je nastala ob evharističnem kongresu, ki je potekal v Ljubljani leta 1935. Jože Trošt, dolgoletni stolni regens chori, je med sodobnimi slovenskimi cerkvenimi skladatelji zagotovo najbolj prepoznavna osebnost. Njegova uglasbitev pesmi O božji kruh izraža globoko izpoved do evharistične skrivnosti.