Nagovor škofa msgr. Jurija Bizjaka pri krizmeni maši v Novi Gorici

msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof - Foto Družina msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof - Foto Družina

Dragi škof Metod, oba brata vikarja, bratje dekani in župniki, kaplani in duhovni pomočniki, diakoni in bogoslovci, redovniki in redovnice, bratje in sestre vernega ljudstva! Z nocojšnjo vigilijo bomo ponovno vstopili v sveto velikonočno tridnevje, dopoldne pa smo zbrani pri krizmeni maši z namenom, da okrepimo medsebojne vezi, da obnovimo svoje krstne in duhovniške obljube, da se spet razveselimo svojega življenja in poslanstva, svojega dela in ljudi okrog sebe, da ponovno vzamemo zalet in se po vzoru izvoljenega ljudstva opašemo za nadaljnjo pot s Cerkvijo in v Cerkvi.

Naše letošnje srečanje poteka v veselem pričakovanju velikonočnih dogodkov in skrivnosti, ki se bodo pred nami zvrstili v prihodnjih dneh, pa tudi v veselem pričakovanju pomembnih dogodkov, ki se bodo zvrstili v tekočem koledarskem letu in je prav, da si jih na današnji naš slovesni dan kot sveti zbor duhovnikov, zbranih pri krizmeni maši, prikličemo v spomin in se na prihajajoče dogodke ustrezno pripravimo najprej sami, potem pa skupaj z nami tudi naši verniki.

Najprej je na dan po rojstvu Janeza Krstnika, na 12. nedeljo med letom, pred nami slovesna 300-letnica kronanja Kraljice Svetogorske. Kraljici Svetogorski se bomo zahvalili za brezštevilne milosti, ki smo jih mi in naši predniki hvaležno prejeli, ter se ponovno izročili njenemu varstvu in njeni priprošnji. Sveto mašo bo popoldne ob 16. uri vodil gospod apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof dr. Juliusz Janusz, navzoča pa bosta tudi oba domača škofa. Prav lepo vabljeni pa ste tudi vi vsi, dragi duhovniki, in seveda vse verno ljudstvo, ki naj se vam, dragi dušni pastirji, pridruži v čim večjem številu. Naše romanje bo edinstvena priložnost, da izpolnimo naročilo, ki ga je Kraljica Svetogorska dala Urški, naj jo na tem svetem kraju prosimo milosti.

Potem je na vigilijo Svetih apostolov Petra in Pavla pred nami blagoslov Petrovega doma v Šempetru. Ob 18. uri bo sveta maša v župnijski cerkvi v Šempetru, po maši pa blagoslov doma s prošnjo za sveti mir v hiši in za telesno in duhovno blaginjo vseh, ki bodo v njem prebivali ali opravljali svojo službo. Vsi duhovniki, ki mislite na dom, ste povabljeni z besedami iz pisma apostola Petra, ki smo jih vklesali v temeljni kamen: 'Pridite k Njemu, živemu kamnu!' (1 Pt 2,4). In naj se v njem uresničujejo psalmistove besede: 'Glejte, kako je dobro in prijetno, če bratje prebivajo skupaj' (Ps 133,1).

Potem bo v torek, 17. oktobra 2017, preteklo 40 let, odkar je papež Pavel VI. obnovil koprsko škofijo v sedanjem obsegu. Slovesna sveta maša v zahvalo za obnovljeno koprski škofijo bo v soboto, 21. oktobra 2017, ob 10.30 v stolnici v Kopru. Somaševanje bo vodil gospod apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof dr. Juliusz Janusz, povabljeni pa bodo tudi vsi sosednji škofje. Svetemu sedežu se bomo zahvalili za obnovitev sedanje koprske škofije, Gospodu pa za brezštevilne milosti, ki smo jih v obnovljeni krajevni Cerkvi vsi bili deležni. Vsi prisrčno vabljeni v koprsko stolnico.

In končno, 1. januarja 2018, bo stopil v veljavo odlok o preureditvi župnij v Škofiji Koper. Glavna sprememba, ki jo bo prinesla preureditev, bo manjše število župnij v soupravi. Kakor je vsem znano imamo zdaj v škofiji 193 pastoralnih enot: 90 jih ima lastnega župnika, 103 so v soupravi, po končani preureditvi pa bo v soupravi ostalo približno 35 župnij. V večini primerov bo načrtovana sprememba samo uzakonila že obstoječe stanje. Večji del postopka preureditve bo izpeljala škofija, župniki boste naprošeni predvsem za preverjanje podatkov in za kakšno manjše opravilo, za katerega pa boste dobili zelo natančna navodila, da ne bo izgube časa in ne zadrege.

Poleg naštetih se bo seveda zvrstilo še veliko drugih dogodkov in prireditev, ki bodo obogatili naše duhovno življenje in našo duhovno pot. Vendar naj bo naša stalna skrb, dragi bratje, da zunanje slovesnosti nikoli ne bodo prekoračile naše notranje gorečnosti in našega notranjega razpoloženja. In naj k temu pripomore tudi naše današnje srečanje in današnja posvetitev svetih olj. Vsi naši obredi naj bodo prežeti s prijetnim vonjem Kristusovega evangelija, kakor piše apostol Pavel: 'Hvala Bogu, ki nam vedno daje zmago v Kristusu in po nas razširja po vseh krajih prijeten vonj njegovega spoznanja' (2 Kor 2,14). Vsem želim blagoslovljeno veliko noč! Amen.

 

msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof